Zenica

Novi školski stadion u Peharama nosit će naziv “DRUGARI”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NOVI ŠKOLSKI STADION NAŠE ŠKOLE NOSIT ĆE NAZIV “DRUGARI” PO POZNATOM MALONOGOMETNOM KLUBU DRUGARI

Danas je na sjednici školskog odbora OŠ “Alija Nametak” na inicijativu i prijedlog predsjednika školskog odbora Jasmina Imamovića usvojena jednoglasno odluka da novi školski stadion naše škole nosi naziv “DRUGARI” po popularnom malonogometnom klubu čiji su najbolji igrači bili bivši učenici naše škole, živjeli su i žive u našem komšiluku, a koji su veliki broj utakmica upravo odigrali na starom školskom terenu naše škole.

Mi koji smo tada bili djeca divili smo se njihovim majstorskim potezima, igri i humoru po kojem su bili poznati širom bivše Jugoslavije i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Ekipa DRUGARI je formirana negdje sredinom sedamdesetih pod nazivom “Zlatni prsti”, a kasnije tačnije 1979.godine promijenili su ime u Drugari.
Bila je to raja sa ulice, iz komšiluka, koja su kao djeca i tinejdžeri voljeli se baviti sportom ali najviše od svega voljeli su igrati mali nogomet.
Ekipa “Drugari” igrala je na raznim turnirima širom BiH i bivše Jugoslavije, te je postizala zavidne rezultate. Bilo je tu osvojenih prvih mjesta, pored Fis-Gola oni su bili najbolji i na turnirima u Banja Luci, Doboju, Zenici.

Bila je to dosta uigrana ekipa, podjednakih kvaliteta ali po mišljenju mnogih odvajali su se Fahrudin Bajrić – Cile i Zijad Demirović – Cvrca. Oni su obavezno na turnirima mjenjali trofeje za nauspješnije pojedince. Na jednom turniru Cile je najbolji igrač a najviše golova je dao Cvrca ili obrnuto na slijedećem turniru.

Tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća mali fudbal bio je u svojedobnoj “renesansi”.

Kreativnosti nikako nije falilo, a ni preporoda. Turniri su se igrali širom cijele Jugoslavije, od Maribora do Bosanskog Broda, od Prijepolja do Zagreba, Bugojna, Nikšića, Mostara, Gruda, Zenice. Novi su se timovi formirali, privatnici (malonogometni entuzijasti) nisu žalili ulagati i biti sponzori malonogometnim majstorima.

Turnir kafića u Sarajevu, Fis Gol, Kutija Šibica, noćni turnir u Brodu, prvi (internacionalni) Futsalov turnir u Poreču i Umagu, turniri u Prijepolju i Bugojnu gdje se igralo pred nekoliko hiljada vatrenih navijaca bili su obečavajući znakovi.

Baza je bila dobra, potencijal je postojao, međutim nažalost ratovi i agresija na BiH su prekinuli malonogomentnu renesansu u BiH i bivšoj Jugoslaviji.
Entuzijazam i ljubav prema malom nogometu ponovo je okupio Drugare i ponovo su počeli osvajati turnire širom BiH.

Nadamo se da će izgradnjom novog školskog stadiona i uz pomoć malonogometnih asova iz našeg komšiluka Benjamina Terzića, Ćileta, Himze, Terze, Seje i drugih ponovo početi da se igra kvalitetan mali nogomet i da ćemo ponovo imati utakmice najboljih a to su svakako DRUGARI na našem školskom stadionu.

Školski odbor
Direktorica škole



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno