Naše

Novi skandal u najavi: Pravobranilac Osmanović upozorio gradonačelnika Kasumovića – Dodjeljivanje zemljišta Centru za srce može biti pogubno za Grad Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradski pravobranilac Zlatko Osmanović upozorio je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u dopisu poslanom 14. februara da dodjeljivanje zemljišta Centru za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica može biti pogubno za Grad Zenica, i to iz najmanje tri razloga.

I pored toga, u dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća zakazane za naredni utorak, 22. februara, nalazi se i prijedlog Odluke o dodjeljivanju prava građenja sarajevskom Centru za srce, koje treba “aminovati” većina u Gradskom vijeću Zenica.

Krenimo redom. Nakon višegodišnjeg sporenja o svemu i svačemu sa Kantonalnom bolnicom Zenica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je odlučio da usred kruga Bolnice organizuje “prodaju zemljišta” za gradnju Centra za srce.

Podsjećamo, upravo godinama nedopuštanje građenja i opstrukcija najavljene njemačke investicije od strane Gradske uprave uokviru kantonalnog JPP – (Javno-privatnog partnerstva) uzrokovala je odustajanje stranog zainteresovanog partnera. Potom je Gradska uprava, odnosno Gradonačelnik “našao zajednički jezik” sa sarajevskim Centrom za srce.

Tako je dr. Mirsad Kacila, 18. oktobra prošle godine boravio u posjeti gradonačelniku Kasumoviću, u pratnji svog stranačkog šefa Fahrudina Radončića (SBB). Dva mjeseca poslije, Centar za srce je poslao i ponudu za građenje, da bi potom gradonačelnik i Gradska uprava objavili javni poziv na koji se javio – jedino Centar za srce sa “najpovoljnijom ponudom”, čije dijelove donosimo u “preslici” prijedloga Odluke (u galeriji).

Namjera Gradske uprave je da Kacili i Centru ustupio dio zemljišta u krugu KBZ, ali po pravobraniocu Osmanoviću, to je nemoguće iz najmanje dva razloga.

Po prvom, “pravo građenja” se ne može osnovati na DIJELU parcele, što znači da bi sarajevski ljekar-poduzetnik FAKTIČKI imao pravo zasnovati PRAVO GRAĐENJA na svakoj stopi i centimetru u krugu Bolnice. Pri tome, navodi Osmanović, ZK ured nije nadležan, niti može izvršiti podjelu parcele na “idealni dio” gdje se planira gradnja.

Osmanović predlaže “cijepanje” pomenute katastarske čestice 78 (katastarska općina Zenica III, trenutno upisani vlasnik Grad Zenica) što treba uraditi Služba za urbanizam.

Ali tu ne prestaju problemi. Naime, pravobranilac napominje Kasumovića da je ovo zemljište, odnosno upis Grada nad njim predmet AKTIVNOG SUDSKOG POSTUPKA , koji se trenutno razmatra na Kantonalnom sudu po žalbi Kantonalne bolnice Zenica, na prvostepenu presudu.

“Kako je generalni stav ovog Pravobranilaštva da se za poduzimanje bilo kakvih pravnih radnji vezano za nekretnine koje su predmet aktivnog sudskog ili upravnog postupka/spora sačeka barem do pravosnažnog okončanja redovnog postupka, a idealno i do okončanja postupka po vanrednim pravnim lijekovima, to smo i uvom slučaju MIŠLJENJA DA JE PRIJE BILO KAKVOG PRAVNOG RASPOLAGANJA OVIM ZEMLJIŠTEM NUŽNO SAČEKATI ODLUKU KANTONALNOG SUDA U ZENICI, koji preispituje ispravnost Odluke Općinskog suda u Zenici, te RIJEŠITI PPITANJE FAKTIČKOG POSJEDNIKA PREDMETNE NEKRETNINE, odnosno JU KBZ Zenica, kako bi se izbjegle bilo kakve pravne posljedice po Grad Zenica”, navodi Osmanović u svom dopisu Kasumoviću.

Na kraju, Osmanović navodi i mogući ishod cijelog postupka, ukoliko se pak Grad odluči nastaviti cijeli posao – sva prava i obaveze koje su ovim ugovorom o pravu građenja predviđena u korist Grada Zenica mogle bi preći na JU Kantonalna bolnica Zenica u slučaju drugačije odluke suda po žalbi u predmnetu utvrđenja prava vlasništva na zemljištu kompleksa bolnice Zenica, piše pravobranilac.

Podsjećamo, Zlatko Osmanović, općinski pravobranilac Zenice, nalazi se na listi osumnjičenika zajednos a gradonačelnikom Kasumovićem zbog postupaka u procesu “Zenicatrans”, u kojem je Tužilaštvo ZDK osumnjičilo više osoba za niz krivičnih djela.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno