Info

Novi sistem deklarisanja hrane mogao bi inspirisati ljude da jedu zdravije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cilj im je potaknuti zdravije prehrambene navike u globalnoj borbi protiv pretilosti, a ispravne oznake, po njihovom bi mišljenju ljudima pomogle da rjeđe unose prevelike količine kalorija u organizam, piše BBC.

Naučnici sa Univerziteta Loughborough, koji su proučili 14 ranije provedenih studija, kažu da bi ovakva označavanja kalorijske vrijednosti hrane kod nekih osoba mogla smanjiti prosječan dnevni unos kalorija za oko 200 mjernih jedinica energetske vrijednosti.

Podsjećaju da je muškarcima prosječno dnevno potrebno oko 2.500 kalorija, a ženama oko 2.000 kalorija.

Odlučili su izračunati koliko je hodanja ili trčanja potrebno za sagorijevanje kalorija te navesti vrijeme sagorijevanja kalorija u minutama.

Tako su došli do zaključaka da je za sagorijevanje 172 kalorija koje sadrže žitarice i mlijeko potrebno 16 minuta trčanja ili 31 minuta hodanja, za sagorijevanje 229 kalorija sadržanih u manjoj čokoladnoj pločici trebalo bi istrčati 22 minute ili hodati 42 minute, za sagorijevanje 171 kalorije iz manje vrećice s grickalicama trebalo bi istrčati 16 minuta ili hodati 31 minutu, za sagorijevanje 445 kalorija iz sendviča s piletinom trebalo bi istrčati 42 minute ili hodati cijeli sat i 22 minute, za sagorijevanje 138 kalorija iz zaslađenog gaziranog pića trebali bi istrčati 13 minuta ili hodati 26 minuta i za sagorijevanje kalorija konzumiranih u jednoj pizzi srednje veličine morat ćete hodati puna četiri sata.

U članku objavljenom u stručnom časopisu “Journal of Epidemiology and Community Health”, stručnjaci ističu da bi oznake na pakiranjima s prehrambenim proizvodima mogle imati značajan utjecaj na smanjenje pretilosti u cijeloj Velikoj Britaniji u kojoj je više od dvije trećine odraslih osoba pretilo ili se bori s prekomjernom težinom.

Voditeljica studije, profesorica Amanda Daley kazala je da bi označavanjem kalorijske vrijednosti na pakiranjima ljudi dobili priliku da shvate šta jedu, a to bi ih moglo potaknuti da donesu bolje i zdravije odluke o tome šta će konzumirati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno