Biznis

Novi rekord: Koliko smo izvezli oružja u 2019.

Novi rekord: Koliko smo izvezli oružja u 2019. – Kompanije iz Bosne i Hercegovine lani su izvezle oružja i municije u vrijednosti od oko 213 miliona KM, piše BiznisInfo.

Ovo je oko 8 miliona više nego 2018, čime je najstavljen višegodišnji trend rasta izvoza u ovoj grani industrije.

Lani je najviše ovih proizvoda izvezeno u Saudijsku Arabiju, u iznosu od 72 miliona KM, oko tri miliona manje nego godinu ranije.

Na drugom mjestu izvoznih tržišta je Egipat sa više od 57 miliona maraka. Godinu ranije izvoz u Egipat je bio 24 miliona, što znači da je upravo na ovom tržištu napravljen najveći napredak u 2019.

Veliki pad je zabilježen kod izvoza u Tursku. Lani je vrijednost izvoza bila oko 9 miliona KM, 20 miliona manje nego u 2018.

Dogovoreni novi poslovi

Kompanije namjenske industrije nedavno su dogovorile novi veliki posao sa jednom velikom američkom firmom, pa se može očekivati dalji rast izvoza u narednom periodu.

Kako smo nedavno objavili, lider namjenske industrije, kompanija Igman iz Konjica, u 2019. je bila 9. najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine.

BiznisInfo.ba

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem