Politika

Novi pokušaj opozicije za prekompoziciju vlasti u ZDK-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi pokušaj opozicije za prekompoziciju vlasti u ZDK-u- Nakon novembarskih lokalnih izbora u Zeničko-dobojskom kantonu opozicione stranke su više puta su najavljivale prekompoziciju vlasti i smjenu kantonalne Vlade. Do toga nikada nije došlo jer opozicija nije imala kapaciteta za taj poduhvat. Kapacitet od 18 skupštinskih zastupnika trenutno imaju SDA-HDZ i NES pojačani samostalnim zastupnicima. Novi krug okupljanja opozicije i u pokušaju uspostavljanja nove većine počeo je, a danas je i prvi sastanak koji će pokazati da li je to u ZDK u ovom trenutku moguće

Šansu koju su propustili nakon prošlih općih izbora, kada su gotovo formirali Vladu ZDK, opozicine stranke ponovo pokušavaju ostvariti. Predvođeni zeničkim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, ponovo se okupljaju SBB, SDP, Nezavisni blok, Naša strana i DF. Matematički gledano, mogućih je to 16 glasova.

“Određeni dogovori postoje, postoje inicijalni sastanci, mi ćemo vrlo brzo znati u roku dva, tri dana da li je ova priča uspješna. Mislim da bi ovaj put moglo nešto i biti jer pojedini zastupnici uviđaju da ovo stanje i konstalacija odnosa ne vodi nigdje”, rekao je Ismet Sarajlić, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK.

Na ispitu je dakle, kapacitet , ali i principijelnost zastupnika većine. Nije tajna da upravo neprincipijelnost krasi i pojedine opozicione zastupnike koji, nerijetko, podržavaju prijedloge većine. Sa 6 mandata,opozicioni lider je SDP čiji zastupnici u kontinuitetu kritiziraju rad aktuelne Vlad, koja je, tvrde, ovaj kanton dovela na crnu listu medjunarodne zajednice. No, u ovom trenutku ne žele medijski licitirati o prekompoziciji vlasti.

“Zato smo prihvatili današnji poziv za sastanak kod gradonačelnika Kasumovića oko priče o novoj većini u kojoj SDP neće prihvatiti greške u smislu da idemo u priču bez jasnih ciljeva, pricipa, programa. Ne želimo da propast ove vlade koju su učinili za ove tri godine preuzimamo na svoja leđa”, istakao je Mirsad Mahmutagić, predsjednik SDP-a ZDK-a.

I aktuelna većina SDA-HDZ-NES je rezultat matematičkih operacija, pa svako malo balansira na rubu održivosti, ovisno o prisustvu svojih ili pak samostalnih zastupnika. Primjer – julsko zasjedanje Skupštine na kojoj, u nedostatku jednog glasa, nije usvojen izvještaj o radu Vlade. Na najavljenu prekompoziciju, većina uzvraćaja optižujući opoziciju i Fuada Kasumovića od kojeg nismo uspjeli dobiti komentar, jer ne želi komunicirati sa novinarima javnog servisa.

“Za rušenje vlade treba većina koju oni nemaju. Dakle ovo je novi pokušaj destabilizacije u neimanju kreativnih rješenja u političkom smislu, a vjerovatno sa ciljem da prikriju istrage o koruptivnim radnjama koje se dešavaju u Gradskoj upravi Zenica”, kaže Miralem Galijašević, predsjednik SDA ZDK.

“Kako znam zenički gradonačelnik nema ni jednog zastupnika, pardon supruga mu je tu, ipak treba 18 ruku za većinu a i za zadnju sjednicu su imali 12 koliko se mogu sjetiti, sad možda navuku na 13”, rekao je Ramo Isak, predsjednik NES ZDK.

Odavno je i jasno da ključeve vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu drže tri zastupnika HDZ-a BiH, koji bi opoziciji, u slučaju da pristanu na prekompoziciju vlasti, mogli osigurati komotnu većinu.

“Mi sigurno nemamo namjeru i cilj rušiti vlastitu parlamentarnu većinu. Smatram da je koalicija stabilna i da će ostati do predstojećih općih izbora”, kaže Ivo Tadić, predsjednik HDZBiH ZDK.

A šta je uopće mogući efekt promjene većine godinu prije izbora i šta bi nova vlast uspjela uraditi u tom periodu za građane? Priča o prekompoziciji vlasti na ovom području više podsjeća na „kondicione“ pripreme političara za narednu izbornu godinu, u kojima su svi spremni učestovati, i pozicija i opozicija.

federalna.ba/Admir Pripoljac



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno