Biznis

Novi pogon u ZIM-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mljekari iz Bosne i Hercegovine moći će u ovoj godini izvoziti svoje proizvode u Evropsku uniju. Za početak,vrata tog velikog tržišta otvorit će se za četiri velike bh. mljekare – “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, “Meggle” iz Bihaća, “Milkos” iz Sarajeva i Mljekaru “Livno”, koje bi na listu za izvoz u EU trebale biti upisane do kraja ljeta.

BiH je ranije dobila odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusiju i Tursku. Među mljekarama koje će svoje proizvode uskoro početi izvoziti na tržište EU nema niti jedne iz srednje Bosne.

– Zenička industrija mlijeka trenutno nema planove za izvoz na tržište EU, ali ipak očekuju pozitivne efekte odluke administracije EU. Mislim da je to historijska odluka za mljekarstvo BiH, jer se otvaraju vrata tržišta EU za četiri velike domaće mljekare koji proizvode program sterilnog mlijeka. Time će se nama manjim mljekarama otvoriti više
prostora za prodaju na domaćem tržištu, na kojem se trenutno skoncentriralo nekoliko velikih mljekara. To će otvoriti mogućnost širenja proizvodnje i ulaganja u mljekarstvo kojim će se ljudi moći baviti i od toga živjeti, kaže Ekrem Valentić, rukovodilac komercijalne službe ZIM-a.

ZIM svaki dan preuzme i preradi od 25 do 30 tona mlijeka. Ubrzo bi ZIM-ovi proizvodi mogli krenuti preko granice, jer su uz posredovanje privrednih komora ostvareni kontakti sa kupcima na istočnim tržištima, Turskoj i zemljama arapskog svijeta. ZIM je nedavno ušao u projektpovećanja proizvodnih kapaciteta, a u toku je izgradnja velike “sirane” koja bi na jesen trebala proizvesti prve količine sira.

– Svježi konzumni program koji trenutno proizvodimo ima kratak rok trajanja, tako da nije atraktivan za izvoz. Sir u krišci iz našeg programa ima rok trajanja tri mjeseca, ali ne možemo proizvesti velike količine koje se od nas traže. Sir je visokoakumulativan u mliječnoj industriji i dosta se konzumira na domaćem tržištu, a evo sada imamo interesovanje na istočnim tržištima. Zbog toga smo se odlučili za veliku investiciju u novi proizvodni objekat. Vjerujemo da ćemo krajem septembra u rad pustiti jedan dio pogona sirane, kaže Valentić.

Zahvaljujući projektu pomoći koji implementira UNDP proizvođači mlijeka na ovom području se oporavljaju od negativnih efekata prošlogodišnjih poplava i klizišta. Farmeri su dobili pomoć u sjemenskom materijalu, a radi se i na izgradnji otkupnih stanica koje će poboljšati organizaciju i pojačati stočni fond. Otvaranje vrata tržišta EU svakako će biti dodatni vjetar u leđa domaćim farmerima i mljekarima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno