Zenica

Novi kulturni sadržaj u BiH: Međunarodni festival angažovanog filma Zenica (UFOL)

Novi kulturni sadržaj u BiH: Međunarodni festival angažovanog filma Zenica (UFOL)- Nakon višemjesečnog planiranja i pripreme velika nam je čast poželjeti vam dobrodošlicu na Međunarodni festival angažovanog filma – UFOL
čije će prvo izdanje biti držano u okviru 22. MKM ZENIČKO PROLJEĆE od 06 – 12. Aprila u Multiplexu Ekran Zenica

UFOL ( Uzavreli FiLmski Objektiv) osnovan je sa sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije dio uobičajenog kino repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumjevanje
aktuelnih društvenih pojava i problema u svijetu, zemlji i regionu.

UFOL ima za cilj decentralizaciju filmske kulture u Bosni i Hercegovini iz administrativnih centara prema drugim gradovima u kojima se filmski ali i drugi festivalski život odvija periodično ili nikako. Iz ovog razloga ćemo se potruditi da najbolji filmovi sa našeg festivala po ocjeni publike budu prikazani revijalni i u drugim gradovima i mjestima širom BiH koji nemaju potrebnu infrastrukturu za kino prikazivanje ili ne posjeduju potrebno znanje i iskustvo za organizaciju ovakvih programa.

Uz podršku Grada Zenica naše prvo izdanje ćemo realizirati u okviru 22. MKM Zeničko proljeće, a ubijeđeni smo će u narednim godinama MKM Zeničko proljeće i programska cjelina našeg i vašeg festival naići na mnogo više razumjevanja za to nadležnih entitetskih i državnih institucija, njihovih komisija i savjeta. Ono što vam obećavamo je da ćemo učiniti najbolje što možemo da postanemo stalno mjesto na mapi domaće, regionalne i međunarodne filmske industrije za najeminentnije filmske naslove koji se bave aktuelnim društvenim pojavama.

U prvom izdanju vam donosimo „crème de la crème“ selekciju 19 najboljih igranih i dokumentarnih društveno angažovanih filmskih naslova nominiranih ili nagrađenih tokom 2016 i 2017 godine Oskarom i Zlatnim globusom, te prikazivanih i nagrađivanih na prestižnim filmskim festivalim kao što su: Cannes Film Festival, Berlinae, Cleveland International Film Festival, Munich Film Festival, Beograd Fest, Festival Slobodna Zona Beograd , Jihlava International Documentary Film Festival, Melburn film festival, Budapest International Documentary Festival; DocAviv Film Festival … i mnogim drugim.

Sa sedmodnevnim programom od 31 filmske projekcije naslova iz 14 zemalja nadamo se da ćemo zadovoljiti sve ukuse i dosegnuti publiku svih generacija.

Uživajte u projekcijama.

EKRAN PR TEAM

Multiplex Ekran Zenica, 06 – 12. april . 2017.
UFOL Međunarodni festival angažovanog filma // Multiplex Ekran Zenica//
Trg Alije Izetbegovića 86, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina/ +387 32 402 008 // [email protected]

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem