Zenica

Novi Ilmihali predstavljeni muallimima Medžlisa IZ Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi Ilmihali predstavljeni muallimima Medžlisa IZ Zenica – U srijedu, 23. septembra 2020. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a povodom početka 2020/21. mektebske godine održan je stručni seminar za muallime Medžlisa IZ Zenica, na kojem su predstavljeni novi Ilmihali mektebske pouke.

Seminar je održan u Ensar džamiji u Zenici, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera o zaštiti od korona virusa.

Organiziranje seminara za muallime na početku mektebske godine ustaljena je praksa Muftijstava i medžlisa IZ Muftiluka zeničkog, a dodatni motiv za organiziranje ovog seminara bio je u činjenici da je početak mektebske 2020/21. godine obilježen specifičnim okolnostima nastalim zbog početka primjene Novog nastavnog plana i programa mektebske pouke, nove mektebske pedagoške dokumentacije i novih udžbenika.

Na početku seminara prisutnima se obratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog, Edin ef. Kavazović koji je u svom obraćanju zaželio dobrodošlicu prisutnima i upoznao ih sa protokolom seminara.

Nove Ilmihale mektebske pouke 1, 2 i 3 zeničkim muallimima predstavili su: mr. Ibrahim ef. Softić, autor Ilmihala 1, te koautori Ilmihala 2 i 3: Ismail ef. Jusufović, mr. Reuf ef. Ibreljić, Muhamed ef. Bilčević i mr. Jakub ef. Salkica.

Obraćajući se zeničkim muallimima predavači su, između ostaloga, istakli da je osnova za izradu novih Imihala bio Nastavni plan i program mektebske pouke, kojeg su Rijaset i Vijeće muftija usvojili 2017. godine. Također istaknuto je da je jedna od inovacija u novim Ilmihalima metodologija u pripremi i realizaciji mektebske pouke onako kako to zahtijevaju naše vrijeme i savremene okolnosti. Pored predstavljanja Ilmihala u okviru stručnog seminara bilo je govora i o pedagoškim i didaktičko-metodičkim principima, te o mogućnostima unapređenja rada u mektebu.

Završnu riječ na seminaru održao je muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević. Nakon što je čestitao autoru i koautorima Ilmihala, muftija je, između ostaloga, naglasio „Stručni seminari potrebni su s vremena na vrijeme mullimima kao osvježenje i dodatna motivacija u radu zbog profesionalnog sagorjevanja kojem smo svi izloženi.“  Muftija Dizdarević također je istakao da imami i muallimi rade beskrajno važan posao, uz dovu Allahu dž.š. da svoju muallimsku misiju realiziraju na najbolji mogući način.

Seminari za muallime ostalih medžlisa Muftiluka zeničkog planirani su za narednu sedmicu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno