Biznis

Novi EU Zakon o carinama

Seminar za bh. privrednike o novom EU Zakonu o carinama
Seminar za bh. privrednike o novom EU Zakonu o carinama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi EU Zakon o carinama- Izvoznici iz Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da se BiH obavezala da će usvojiti sve propise EU vezano za carine i vanjsku trgovinu, moraju se pripremati i za primjenu novog carinskog zakona EU.

Njegove odredbe stupaju na snagu 1. maja ove godine, međutim, aspekti zakona koji zavise o pripremljenosti država članica i IT sistema Unije ne zahtijevaju operacionalizaciju prije 31. decembra 2020. godine.

– To zapravo za BiH znači da trenutno aktivna priprema za izvoz putem papira u naredne četiri godine u potpunosti mora biti zamijenjena pripremom u elektronskom obliku.To je veliki izazov kako za samu carinsku upravu tako i za privredu, jer moraju biti stvorene i investicije i strukture kako bi se ove inforamacione tehnologije mogle implementirati. Ova pojednostavljenja u pripremi za carinu još uvijek ne mogu biti u velikom obimu korištena u BiH jer je potrebna kontrola pouzdanosti preduzeća, a to će biti povezano sa certificiranjem i auditacijom tih preduzeća.

Ona preduzeća koja budu certificirana, to će biti privredna prednost za njih .Certificiranje će vršiti bh. carinska uprava, a i za provedbu ovog procesa finansijski su zadužene države. Ipak, za sve to postoje sredstva za podršku pa i za one zemlje koje nisu članice EU, ali su CEFTA sporazumom vezane za EU -rekao je danas u Sarajevu na seminaru „Novi Carinski zakon EU“ Frank Grosskopf, vlasnik i izvršni direktor konsultantske kuće Foreign Trade Consult, koji je ujedno bio i moderator.

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) seminar „Novi carinski zakon EU“ organizirala je u saradnji sa DIHK-CEFTA projektom, a suština je pripremiti preduzeća na vrijeme, odnosno upoznati ih o aktivnostima koje treba provesti kako bi kad stupi na snagu novi carinski zakon EU bila spremna poslovati po tom zakonu.

– Ovde se radi o proaktivnoj edukaciji preduzeća za poslovanje na međunarodnom tržištu. Zakon stupa na snagu 1. maja ove godine, međutim provedba nekih dijelova zakona zavisi od IT opremljenosti zemalja. Dat je rok, a to je 31. decembar 2020. i do tada se i bh. preduzeća moraju pripremiti – kazala je Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTKBiH (ECOS).

Prilagođavanje EU Zakona o carinama zahtjevima digitalnog carinskog okruženja je dugoročni cilj EU. Novi carinski zakon treba da zamjeni važeći Zakon o carinama EU i Usaglašene implementacione odredbe, u aprilu 2013. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno