Biznis

Novi ekološki projekat ArcelorMittala Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U kompaniji ArcelorMittal Zenica svečano obilježen početak implementacije projekta za zaštitu okoliša u pogonu Aglomeracija, vrijedan preko 6 miliona KM. Na ceremoniji kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti, danas je u kompaniji ArcelorMittal Zenica potpisan ugovor o početku još jednog, vrlo važnog projekta za zaštitu zraka, koji će biti realiziran u pogonu Aglomeracija.

Ovim projektom kompanija ArcelorMittal Zenica nastavlja sa ulaganjem u zaštitu okoliša sa posebnim fokusom na smanjenje emisija prašine. Nakon potpisivanja ugovora za realizaciju projekta ugradnju sekundarnog sistema otprašivanja na BOF Čeličani (ukupna vrijednost projekta je 11 milijuna KM), čijom sprovedbom će se u potpunosti eliminirati nekontrolirane emisija prašine iz konvertorske hale, danas je potpisan ugovor za projekat rekonstrukcije elektro filtera br. 4 i njegov prespoj na sinter mašinu br. 5, u sklopu primarnog otprašivanja sinter mašine br. 5. Ukupna vrijednost ovog projekta je preko 6 milijuna KM.

Cilj projekta je smanjenje emisija prašine sa sinter mašine broj 5 ispod 50 mg/Nm3, što je ujedno i zakonska granica. Projekat ima potencijal dostizanja emisija prašine ispod 30 mg/Nm3.
Ova tehnologija je već dobro poznata i dokazana tehnologija filtracije u toplanama, termoeletranama i cementarama i ona će omogućiti ne samo smanjenje emisija ukupne prašine nego i fine prašine koja nastaje u procesu sinterovanja. Projekat omogućava primjenu nove tehnologije filtracije u procesu sinterovanja, čime ArcelorMittal Zenica potvrđuje svoju opredjeljenost za primjenu novih tehnologija u unaprijeđenju zaštite okoliša. Očekivani završetak projekta je prva polovina 2016.godine.

Prilikom potpisivanja ugovora, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, g Biju Nair, je istakao: „Mi smo i dalje čvrsto fokusirani na izgradnju dugoročne i održive budućnosti proizvodnje čelika u Zenici. Naš program investicija je važan korak u ostvarenju tog cilja, a radovi, koji se odvijaju na više polja su u stalnom progresu. Okolišni projekti koji su u tijeku, realiziraju se planiranom dinamikom na zadovoljstvo svih nas u kompaniji a sigurni smo i na zadovoljstvo svih onih članova lokalne zajednice koji su svjesni našeg opredjeljenja i naših napora u segmentu zaštite okoliša.”

Kompanija ArcelorMittal Zenica je Ugovor potpisala sa firmom FLSmidth iz Danse koja je svjetski lider u tehnologijama filtriranja. Kompanija FLSmidth je kao partner, zajedno sa ArcelorMittal Global Istraživanje i razvoj Asturias, već realizirala pilot projekat hibridne filtracije u procesu sinterovanja u Španjolskoj, u kompaniji Arcelor Mittal Asturias.

ArcelorMittal Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno