Info

Nove novčanice od 50 eura od 4. aprila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nove novčanice od 50 eura od 4. aprila – Kroz dvije sedmice nova novčanica od 50 eura pustiće se u opticaj. Tačnije, 4. aprila, objavljeno je na stranicama Evropske centralne banke (ECB)

Nova novčanica od 50 eura predstavljena je 5. jula 2016. godine u ECB-u u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj. Riječ je o četvrtoj novčanici iz serije Evropa, a prethodile su joj nove novčanice od 5, 10 i 20 eura, koje su već izdane.

Nova serija novčanica nazvana je serija Evropa zato što dva zaštitna obilježja sadržavaju portret Evrope, lika iz grčke mitologije po kojem je naš kontinent nazvan.

Novčanica od 50 eura najčešće je upotrebljavan apoen i čini 45 odsto euronovčanica u opticaju. Broj novčanica od 50 eura u opticaju veći je od ukupnog broja novčanica od 5, 10 i 20 eura u opticaju. Osim toga, broj novčanica od 50 eura u opticaju gotovo je jednak ukupnom broju svih apoena u opticaju na kraju 2002. godine u kojoj su euronovčanice i eurokovanice prvi put puštene u opticaj.

U sve euronovčanice ugrađena su razna zaštitna obilježja kako bi ih se zaštitilo od krivotvorenja.

Na novoj novčanici od 50 eura je prozor s portretom, novo i inovativno zaštitno obilježje koje je prvi put upotrijebljeno na novčanici od 20 eura iz serije Evropa. Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, na prozirnom prozoru u gornjem dijelu holograma pokazaće se portret Evrope, lika iz grčke mitologije, vidljiv na objema stranama novčanice.

Portret je vidljiv i u vodenom znaku. Na licu novčanice nalazi se “smaragdna brojka”, sjajna brojka koja, kada se novčanica nakreće, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu, i na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno