Info

Nove investicije u energijsku efikasnost u vrijednosti od 4,3 miliona KM

Nove investicije u energijsku efikasnost u vrijednosti od 4,3 miliona KM – Nakon što je prošle godine obnovljeno 18 javnih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, u okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) i ove godine nastavlja se implementacija mjera energijske efikasnosti.

Potpisivanjem ugovora s izvođačima radova, planirane su nove investicije na 13 javnih objekata, u Zeničko-dobojskom kantonu (pet objekata), Kantonu 10 (dva objekta), Kantonu Sarajevo (jedan objekat) kao i objektima od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine (pet objekata).

Ukupnom investicijom bit će obuhvaćeno 6 obrazovnih ustanova, 2 zdravstvene ustanove i 5 drugih javnih objekata, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, te dodao: “Sretan sam što vidim da energijska efikasnost postaje sve značajnija tema i s ponosom mogu istaći da smo prezadovoljni prošlogodišnjim rezultatima i što se pozitivna djelovanja iz prošle, prenose i u ovu godinu. Višestruke prednosti ovakvih razvojnih projekata su već uveliko prepoznate i nama je zadovoljstvo kada smo u prilici da kroz implementaciju istih, možemo unaprijediti uslove boravka u javnim objektima, ali i ostvariti značajne uštede u troškovima energije i emisije CO2.”

Provođenje mjera energijske efikasnosti na obnovi javnih objekata dio je najvećeg projekta energijske efikasnosti u Bosni i Hercegovini – BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u okviru kojeg se u periodu od 2015. do 2018. godine investira 32 miliona USD, od čega je Federaciji Bosne i Hercegovine dodijeljeno 19,23 miliona USD.

Projekat se implementira u javnim objektima iz oblasti obrazovanja i zdravstva kroz implementaciju mjera poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sistema grijanja i drugih.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: