Info

Novalić: Zakon upravo predviđa da se ne plaća porez na poklon i nasljedstvo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer FBiH Fadil Novalić večeras je objavio pravu istinu o porezu na nasljedstvo i poklon o kojem se ovih dana špekulira u javnosti.

On navodi da porez na poklon i nasljedstvo je već decenijama regulisan kantonalnim zakonima.

– Prijedlog federalnog zakona upravo predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo NE PLAĆA onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo. Porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona, a čak i ako postoji poresko oslobođenje po propisu kantona, porez se NEĆE PLAĆATI po zakonu Federacije BiH, navodi Novalić.

Dodaje da svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja.

– Najčešće su u kantonima najbliži srodnici (prvi nasljedni red, često i šire) OSLOBOĐENI POREZA NA NASLJEDSTVO I POKLON, pa tako na primjer, ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni porez, a ni federalni porez, navodi Novalić i dodaje:

– Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez.

Novalić zaključuje da je “razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominju u prijedlogu Zakona o porezu na dohodak Federacije BiH isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne plaća federalni porez”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno