Info

Novalić: Svaki kanton povećao zaposlenost

Novalić: Svaki kanton povećao zaposlenost – Danas je u Sarajevu održan sastanak premijera FBiH Fadila Novalića i dopremijera Jelke Milićević i Veska Drljače sa dužnosnicima vlada svih kantona gdje je govoreno o rezultatima rada vlada na svim nivoima.

Premijer FBiH je kazao da je tema sastanka ukratko rečeno bila “harmonizacija dosadašnjih poteza”.

“Danas je tema harmonizacija poteza. Krenuli smo od reformske agende koja je osnovna odrednica djelovanja svih mandata i konstatovali smo da je 17 tačaka zadatak kantona. Prešli smo šta je realizirano i šta je u fazi realizacije. Obratili smo pažnju na efekte reformi. Druga tačka je bila vezana za finansijske efekte koji su svi odreda djelovali pozitivno glede kantona; od zapošljavanja do prihoda. Objasnili smo moguće efekte primjene dva ključna zakona. Zakon o porezima i zakon o dohotku”, kazao je Novalić.

Istakao je da je razgovarano o zapošljavanju kao glavnoj odrednici svih razmatranih tema.

“Razgovarali smo o zapošljavanju kao glavnoj odrednici tema koje razmatramo, taj dio je od najvećeg interesa za društvo. Obrađivali smo teme gdje se dodirujemo sa kantonima, željeli bismo uspostaviti strategiju po vertikali”.

“Ja kao federalni premijer pratim sveukupnu situaciju u FBiH. Podaci postoje za 10 kantona i svaki kanton je povećao zaposlenost, sveukupno 38.000 u našem mandatu. Procentualno, najveća je zaposlenost bila u Tuzlanskom kantonu uz činjenicu da je to sveukupna zaposlenost u kojoj vrlo malo ima javnog sektora. To je otprilike 1.100 ljudi i to u zdravstvu”, dodao je on.

ba.n1info.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem