Ibrahim Emić

Nova Zenica i Stara bolnica…(Priča o Dr. Adolfu Godbergeru)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odavno sam spoznao da jedna sačuvana fotografija može kazati hiljadu riječi. Naime, prije par godina sam od prijatelja dobio par starih, već požutjelih fotografija iz sredine pedesetih godina. I to baš iz ulice u kojoj sam proveo radeći, pa skoro dvadeset godina. Ulice Ivo Lola Ribar, sada Ulica Dr.Adolfa Goldbergera.

Svakodnevno sam gledao u staru zgradu preko puta koja je napravljena još za vrijeme AU, a u kojoj je stanovao upravo Dr. Adolf Goldberger sve tamo do 1958.g. radeći u obližnjoj Opštoj Zeničkoj bolnici kao hirurg, obavljajući
istovremeno i druge liječničke poslove, a paralelno bio i na čelu Bolnice vršeći funkciju Direktora.

Dr. Goldberger je došao u Zenicu još za vrijeme AU, pravo iz Beča gdje je i specijalizirao hirurgiju. Bio je jedini hirurg u bolnici i po priči starijih Zeničana vrlo uspješno je vršio operacije želuca i slijepog crijeva. Za vrijeme ll sv. rata okupator ga je poštedio zle koji Jevreja, zajedno sa jednim apotekarom koji je također bio Jevrej, jer stručnjaci takve vrste bili su rijetki i prijeko potrebni.

Poslije rata 1947.g. Dr. Goldberger uvodi anesteziju i zajedno sa anesteziologom vrši i komplikovanije operacije. Iz Sarajeva dolazi i prvi stručnjak za Rentgen, Hasan Ćorić, koji formira rentgentsku laboratoriju i bolnica dobija na svom značaju. U to vrijeme pored Opšte bolnice, bila je i zarazna dječija bolnica preko puta KPD, Porodilište u zgradi u parku, TBC bolnica u naselju Potok kao i rehabilitaciona odjeljenja u Nemiloj i Begovom Hanu. Svakako treba spomenuti i Željezarinu i Rudarsku bolnicu sa nekoliko desetina kreveta. Opšta bolnica je imala laboratoriju, prosekturu, neuropsihijatrijsko odjeljenje u prizemlju zgrade GP Bosna.

Ubrzo se ukazuje potreba za novom bolnicom i počinje izgradnja iste 1954.g. u Crkvicama. Nova bolnica počinje sa radom 1959. g. što se skoro pa poklapa (1958) sa godinom odlaska Dr. Goldbergera iz Zenice na dužnost direktora bolnice u Foču. Razlog odlaska je najvjerovatnije bio njegovo daljnje adekvatno neangažovanje u novoj bolnici. Bolnica se pretvara prvo u skladišni prostor, a poslije tu biva Salon namještaja koga vodi Zeničanin Tarik Šestić sve do kraja sedamdesetih kada se Stara bolnica ruši i na istom mjestu se prave moderne zgrade sa garsonjerama, a u prizemlju sa poslovnim prostorom. Iza tih zgrada i dan-danas su ostali temelji pojedinih bolničkih odjeljenja.

Svakako treba spomenuti i doktore Borića, Muminagića, Bjedića, Ćurića…doktore iz stare plejade koji odavno nisu sa nama baš kao ni Dr. Adolf Goldberger…ali kao spomen stoji zgrada i tri kuće u čijoj neposrednoj blizini je bila i Opšta bolnica Zenica na čelu sa Dr. Adolfom Golbergerom…



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno