Kultura

Nova premijera velike regionalne koprodukcije Bosanskog narodnog pozorišta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nova premijera velike regionalne koprodukcije Bosanskog narodnog pozorišta

Novi regionalni koprodukcijski projekat East West Centra Sarajevo, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Pozorišta “Promena” iz Novog Sada i Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) u novoj predstavi “Za šta biste dali svoj život?”, autora i reditelja Harisa Pašovića, imat će svoje zeničko premijerno izvođenje u četvrtak, 06. oktobra u 19. 30 sati. Već u subotu, 08. oktobra ova predstava gostuje na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS Sarajevo.

U ovoj velikoj regionalnoj koprodukciji, pored mladih glumica i glumaca iz Novog Sada i Sarajeva, igra i mlada glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, višestruko nagrađivana Lana Delić.

Kostimografiju za predstavu potpisuju Irma Saje i Vanja Ciraj, scenografiju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, dok je dizajn zvuka povjeren Rastku Iliću.

Izvršni producent projekta je Ismar Hadžiabdić, nositelj produkcije je East West Centar Sarajevo, dok su pridruženi producenti Nikola Vukašinović, rukovodilac Pozorišta “Promena”, Hazim Begagić, direktor BNP Zenica i Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház.

Reditelj i autor Haris Pašović je na konferenciji za medije povodom zeničkog premijernog izvođenja izjavio: ”Pitanje ‘za šta biste dali svoj život?’ je jedno od mnogih pitanja koja se javljaju u predstavi. Ovo pitanje nam je važno i zbog same činjenice da je i  historijsko, pa je samim tim i zanimljivije za istraživanje. Ovo je epska predstava u kojoj ima dvjesto likova i napravljen je u njoj intiman odnos gledanja, gdje su glumci i publika vrlo blizu smješteni.”

Reditelj Pašović je najavio i sarajevsku premijeru u okviru Festivala MESS, gdje će ova predstava imati svoja dva izvođenja. U narednom periodu, Pašović se nada da će predstava imati svoja gostovanja u BiH i u regionu.

Glumica  Lana Delić se zahvalila direkciji BNP-a, Harisu Pašoviću i ansamblu predstave na pruženoj prilici na radi u ovoj značajnoj koprodukcijskoj predstavi. Također je istakla da je svaki koprodukcijski projekat značajan i za glumce i za pozorišta zbog novih iskustava i usavršavanja.

 Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

ZA ŠTA BISTE DALI ŽIVOT?

u koprodukciji Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica & East West Centar Sarajevo & Pozorišta Promena Novi Sad & Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház iz Novog Sada

 AUTORSKI TIM

Autor i reditelj: Haris Pašović

Kostimografkinje: Irma Saje i Vanja Ciraj

Scenografi: Lada Maglajić i Vedad Orahovac

Kompozitor: Rastko Ilić

 Producent: Hazim Begagić , Bosansko narodno pozorište Zenica

Producent: Nikola Vukašinović,  Pozorište Promena Novi Sad

Producent: Valentin Vencel, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház

Izvršni producent: Ismar Hadžiabdić, East West Centar Sarajevo

 IZVOĐAČKI TIM/GLUMAČKA PODJELA

Lana Delić, glumica BNP Zenica

U odnosu na odluku koprodukcijskih partnera u predstavi igraju i:

Dušan Vukašinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Peđa Marjanović, Gabor Pongo, Amar Čustović, Mina Pavlica, Mia Simonović, Katarina Bradonjić, Ema Stojanović, Marko Vasiljević, Fedor Đorović, Dražen Pavlović, Nikola Živanović i Miloš Lazić.

 O REDITELJU

Haris Pašović je diplomirao 1984. godine na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, Odsjek dramskih umjetnosti, Režija – teatar, film, tv i radio u klasi prof. Bore Draškovića. Bio je Fulbrightov stipendista u SAD-u (University of Hawaii, Honolulu; New York University, New York, Univesrity of Wisconsin, Madison). Završio je High-level training for young directors na Festivalu Avignon u Francuskoj i bio stipendista u Nordijskom teatarskom insitutu / Odin Theatar u Danskoj. Studirao je na Lancaster Management School Univerziteta Lancaster u Velikoj Britaniji. Također je bio na studijskom boravku za medije u SAD-u (Boston, Washington, New York).

Pašović je dobio mnoge nagrade uključujući Zlatni lovor vijenac za najboljeg reditelja Festival MES, Najbolji reditelj na festivalu BITEF Beograd, Nagrada «Bojan Stupica» za najbolju jugoslovensku režiju 1989, Nagrada UCHIMURA 1994., Najbolji reditelj na BH teatarskim susretima, etc.

Pašovićeve predstave učestvovale su na svim relevantnim festivalima u regionu: «Sterijino pozorje u Novom Sadu, Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF Beograd (4 puta), EUROKAZ Zagreb (2 puta), MES Sarajevo (9 puta), MOT Skopje, Dubrovačke ljetne igre i mnogim drugim.

Pašovićeve predstave su gostovale u ParizuAmsterdamuBerlinu, Genevi, Strasbourghu, itd.

O PREDSTAVI

Pitanje za šta bih dao život je strašno ozbiljno i zahtijeva ozbiljan odgovor. Većina nas ima na umu da bi dala život da sačuva bližnjeg svog, ali ako oduzmemo taj dio koji se kod većine ljudi podrazumijeva i koji je pitanje instinkta, ostaje veliko polje ideja za koje čovek bi, ili ne bi dao život. Takođe, kada smo u relativnom miru, kao sada, onda je to intelektualno pitanje. ”

Haris Pašović, reditelj



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno