Info

Nova pravila za vozače u EU: Oduzimanje vozačke dozvole značit će zabranu u svim državama članicama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Oduzimanje vozačke dozvole u jednoj državi EU trebalo bi se primjenjivati ​​u cijeloj Europskoj uniji, smatraju zastupnici Evropskog parlamenta.

Trenutno pravilo glasi da u većini slučajeva zabrana vožnje vrijedi samo u državi u kojoj je počinjen prekršaj i nema nikakvih posljedica za vožnju u drugim državama EU čak ni u onoj koja je izdala vozačku dozvolu.

Stoga, kako bi se osiguralo da se relevantna sankcija primjenjuje u svim državama EU, predložena nova pravila zahtijevat će da se ova odluka proslijedi državi EU, koja je izdala vozačku dozvolu, objavio je parlament.

Na popis težih saobraćajnih prekršaja, smatraju zastupnici, treba dodati i vožnju bez važeće vozačke dozvole.

Time bi se taj prekršaj izjednačio s vožnjom u alkoholiziranom stanju ili izazivanjem saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom, što bi rezultiralo i razmjenom informacija o oduzimanju vozačke dozvole.

Nacrt prijedloga, koji je još uvijek udaljen od toga da postane zakon, usvojen je sa 372 glasa za prema 220 protiv u prvom čitanju; Uzdržan je bio 41 poslanik.

Dalji napredak je sada malo vjerojatan prije izbora za Evropski parlament kasnije ove godine.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno