Info

Nova pravila za ulazak u Njemačku: Ambasada objavila saopćenje sa uputama

Nova pravila za ulazak u Njemačku: Ambasada objavila saopćenje sa uputama – Ambasada Njemačke u BiH se sinoć na svojoj web stranici oglasila saopćenjem za javnost. Iz Ambasade Njemačke podsjećaju sve građane BiH koji planiraju putovati u Njemačku, da je od sutra pri ulasku u tu zemlju obavezno posjedovanje negativnog testa na koronavirus.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Molimo da obratite pažnju da je od 24. januara 2021. obavezan test prije ulaska u Njemačku. Bez negativnog testa, ulazak u zemlju se može zabraniti. Putnici, bez obzira na državljanstvo, stariji od šest godina, i koji su boravili u posljednih 10 dana prije ulaska u Njemačku u području visoke incidencije moraju već pri ulasku u Njemačku nositi sa sobom dokaz o negativnom testu na SARS-CoV-2 (PCR test) i predočiti ga na zahtjev kako nadležnim vlastima kao i prevoznoj kompaniji prije polaska putovanja, ako se zahtjeva. Vezano za priznavanje vrsta testova, pogledajte informacije sa Robert-Koch-Instituta.
U svakom slučaju, test ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku (računa se vrijeme uzimanja brisa). Dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili ili francuskom jeziku. Rezultat testa mora se čuvati najmanje deset dana nakon ulaska u Njemačku.

Putnici koji ulaze u Njemačku i povratnici iz Bosne i Hercegovine i dalje podliježu obavezi desetodnevnog karantina. Detaljnije informacije možete saznati u domu zdravlja Vašeg mjesta boravka u Njemačkoj.

Osim toga morate se digitalno registrovati prije ulasku u Njemačku na ovom linku i nositi dokaz o tome sa sobom.

Načelno, u Njemačkoj svaka savezna pokrajina donosi svoje propise o karantinu. Molimo da se informišete prije ulaska u zemlju o propisima o karantinu / testiranju koji važe u saveznoj pokrajini koja je Vaše odredište. Informacije o tome mogu se naći na web stranici ministarstava zdravlja pokrajina odnosno uprava senata. Podršku za pronalaženje nadležnih kontakt osoba u mjesnim zdravstvenim ustanovama možete pronaći pod ovim linkom. Dodatne informacije putnici takođe mogu pročitati na ovoj web stranici, navodi se u saopćenju Ambasade Njemačke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem