Info

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske. Odluka se primijenjuje do 30. juna 2021. godine.

Ta izmjena se odnosi na to da svi putnici koji su u tranzitu, uključujući i osoblje u prometnom sektoru, ukoliko ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u ovu državu, automatizmom idu u samoizolaciju.

Isto vrijedi i za države članice EU, kao i članove njihove porodice koji putuju u Republiku Hrvatsku iz “trećih zemalja”, odnosno onih koje nisu članice EU/EGP.

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Za putnike koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja članica EU/EGP, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućuje se ulazak pod jednakim uslovima kao i prije bolesti COVID-19, ako ne pokazuju znakove ili simptome zaraze.

To znači da mogu ući u Hrvatsku bez predočenja negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji, niti im se određuje mjera samoizolacije.

“Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od gore navedenog”, navedeno je na službenoj internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Isto vrijedi i za putnike iz tzv. “trećih zemalja” koje nisu članica EU, osim uz određene iznimke:

-zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;

-pogranični radnici;

-osoblje u prometnom sektoru;

-diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

-putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

-osobe koje putuju radi školovanja;

-osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Izmjena se odnosi i na bh. državljane:

Ova izmjena se, između ostalog, odnosi i na bh. građane koji posjeduju hrvatsko državljanstvo. Mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod gore navedenim uslovima.

Detaljnije informacije saznajte na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno