Ljudi

Nova mlada zvijezda nogometne Danske Tarik Ibrahimagić je porijeklom iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije nekoliko dana, 11. maja danski nogometni klub, Superligaš Odense, objavio je na svojoj oficijelnoj stranici da je mladi nogometaš Tarik Ibrahimagić potpisao dvogodišnji profesionalni ugovor sa klubom Odense, NA LINKU.  Tragom ove informacije da mu je porijeklo iz Bosne i Hercegovine, provjerili smo i utvrdili da mu je otac Hasib Ibrahimagić iz  Varošišta kod Vranduka. On se nalazi u Danskoj već oko 27 godina.

Tarik trenutno nastupa za juniorsku selekciju Danske i ima tri nastupa u ovoj selekciji. Nastupao je za rezervni tim Odensea i očekuje nastup i za prvi tim, jer se danska nogometna Superliga nastavlja 28.maja, prema pisanju medija, nakon pauze duže od dva mjeseca zbog pandemije koronavirusa u cijelom svijetu.

-Zbog Tarikovog čvrstog karaktera, ali i prezimena i bosanskog porijekla, neizbježne su usporedbe sa Zlatanom Ibrahimovićem i da je na vidiku nova skandinavska zvijezda-, objavljeno je ovih dana. Nakon potpisivanja profesionalnog ugovora sa klubom Odense, iz kluba su objavili:

Tehnički direktor kluba Odense, Tonny Hermansen, bio je zadovoljan zbog toga što je Ibrahimagić svoju budućnost vezao za Odense.

– Oduvijek smo znali da je tehnički vrlo elegantan igrač, a sada je napravio korak naprijed i mentalno i fizički, rekao je između ostalog. Zadovoljstvo nije krio ni sportski direktor Michael Hemmingsen.

-Tarik je bio u pozitivnom razvoju. Ima neke tehničke vještine koje sada moramo razvijati i koje imaju priliku biti dio superligaškog tima”, dodao je on.

Svoj napredak prokomentarisao je i Ibrahimagić.

– Rođen sam u Odenseu i cijelo djetinjstvo sam proveo na stadionu. San je svaki dan buditi se i imati za posao fudbal. Zato je to jedna od najvećih stvari koja mi se mogla dogoditi, rekao je ovaj veznjak. Ibrahimagić je nastupao za dansku U-19 reprezentaciju za koju ima tri nastupa-, objavili su na klupskoj facebook stranici  U namjeri da Tarika predstavimo bh. javnosti, Zenicablog mu je postavio nekoliko pitanja, na koje je Tarik odgovorio.

Datum, godina rođenja, država rođenja?

Dvadeset treći januar 2001. godine, Danska.

Trenutno školovanje, razred, škola?

Treća i zadnja godina gimnazije.

Od koje godine treniraš i u kojim klubovima?

Treniram fudbal od treće godine. Počeo sam trenirati u jednom klubu koji se zove OKS.  Onda sam prešao u OB (Odense Boldklub) kad sam napunio 13 godina.

Reprezentativna karijera u mlađim kategorijama, ako je ima, i u kojim kategorijama?

Bio sam na okupljanju za U-15 Dansku reprezentaciju, ali nažalost sam ružno slomio ruku na okupljanju. U 2019. godini sam debitovao za Dansku reprezentaciju U-19.

Od kojeg trenera si najviše naučio ili najbolji trener u dosadašnjoj karijeri?

Treniram fudbal 16 godina. Imao sam dosta trenera. Prvih šest, sedam godina bio mi je trener moj otac, trener u OKS-u. On me je trenirao do desete godine. Dosta sam stvari naučio od svakog trenera, ali trener U-19 u klubu OB Odense je bio moj najbolji trener, pošto mi je dao slobodu na terenu. Naučio me da budem pravi kapiten na terenu i da budem „trener na terenu“.

Pozicija u timu koju igraš?

Igram na poziciji srednjeg veznog igrača.

Planovi za nogometnu budućnost?

Planovi su tu. Hoću da nastupam za najveće klubove u Evropi, a najveći san mi je jednog dana nastupati za Barcelonu.

Nastup za seniorsku selekciju Danske ili BiH, ako budeš pozvan?

Naravno da bi želio zaigrati za jednu seniorsku reprezentaciju. Da li će biti Bosna ili Danska ne znam još. Mislim da zavisi koji savez me prije pozove. Trenutno nastupam za U-19 Dansku reprezentaciju.

Da li bi nastupio za BiH, ako bi bio pozvan?

Naravno da bi želio nastupati za Bosnu i Hercegovinu. To je moje porijeklo i veliki dio mene se osjeća kao Bosanac.

Mladom Tariku Ibrahimagiću sportska redakcija Zenicabloga želi puno zdravlja, sreće i uspješnu sportsku, nogometnu karijeru.

Tarik u crvenom dresu i crvenim kopačkama u dresu Danske U-19 reprezentacije u Španiji.

 

E.Imamović

Foto FC Odense/arhiva/privatno



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno