Politika

Nova koalicija u ZDK?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Siguran sam da će se koalicija u Zeničko-dobojskom kantonu raspasti u narednih nekoliko dana i očekujem da će centrale stranaka dogovoriti novu većinu koju bi činili SDA, DF, NES, SBB, kazao je Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK.

Izlazak iz koalicije u ZDK jučer je najavio Fuad Kasumović, lider Bh. Inicijative-Kasumović Fuad, koja je sa SDP-om, Našom strankom, Narodom i pravdom, HDZ-om, NES-om i DF-om formirala vlast. S obzirom na to, postavlja se pitanje šta će biti s Vladom ZDK.

Nezadovoljan je, kako tvrdi, jer su SDA, SDP, DF i HDZ na sjednici Skupštine ZDK podržale Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, dodavši da se za te stranke ispostavilo da su nova većina.

Galijašević je istakao da će Kasumović dokazati to što govori samo kada premijerka ZDK Amra Mehmedić, koju je predložila Kasumovićeva stranka, podnese ostavku.

– Kada se izjavljuje tako nešto što je Kasumović izjavio, onda se kaže premijeru “podnesi ostavku” i ta ostavka je onda momenat pada Vlade – dodao je Galijašević.

On je naglasio da trenutna većina u ZDK, koju čini sedam stranaka, ideološki ni programski nemaju ništa zajedničko i da se ponavlja scenarij federalne vlade gdje jedna po jedna stranka ili pojedinac odustaju.

Galijašević je kazao i da im se javljaju pojedini zastupnici nekih stranaka da bi im pristupili i podržali ih.

On je napomenuo i da očekuje da će se iznjedriti partneri s kojim bi mogli napraviti ozbiljnu većinu.

– Mi smo relativni pobjednici izbora, sa 45.000 glasova koliko oni zajedno nemaju – dodao je Galijašević.

Zastupnik u Skupštini ZDK Ramo Isak, član Predsjedništva NES-a i predsjednik Regionalnog odbora te stranke, rekao je da se na sjednici Skupštine ZDK sve zakomplikovalo, ali i da svi sada samo spekulišu izjavama po pitanju nove većine, ali da se trenutno niko ni s kim ne dogovara.

Isak je jučer najavio da će izaći iz kluba zastupnika NES-a, ali ne i iz stranke, a da će njegov ostanak u stranci ovisiti o tome hoće li NES povući još jedan potez koji nije u skladu sa statutom.

– Sve što je bilo dogovoreno, suprotno se radi na terenu. Bude li predsjednik Nermin Ogrešević radio mimo statuta i organa stranke, neću biti ni član. Imam informaciju da se po ZDK obavljaju razgovori mimo mog znanja, a ja sam član Predsjedništva stranke i predsjednik Regionalnog odbora – dodao je Isak.

On je ranije u više navrata kazao da bi trebalo formirati novu vlast u ZDK u koju bi ušli SDA, NES, DF i SBB.

Iako je Kasumović kao razlog izlaska iz koalicije naveo podršku izvještaju Zavoda zdravstvenog osiguranja, neki sagovornici u Skupštini ZDK su kazali da je pravi razlog Izvještaj o radu Tužilaštva ZDK, čije je obaranje navodno tražio Kasumović, te da bi u narednih 15 dana morala biti ponovo održana sjednica Skupštine i nastavljena ova tačka dnevnog reda na kojoj će koalicija biti na vagi.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno