Zenica

Nova aktivnost debatnog kluba “Agora” i Udruženja “Naša djeca”: “A SADA MI®”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
 „A SADA MI®” nova je aktivnost Gradskog debatnog kluba “Agora” Zenica i Udruženja „Naša djeca“ Zenica, a dio je USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima.

Naša ideja vodilja jeste približiti vrijednosti debate najmlađim članovima našeg društva – učenicima osnovnih škola, a u cilju promoviranja pomirenja i saradnje u našoj zajednici.

Ključni segmenti ove aktivnosti su Trening za trenere, Mala škola debate i Revijalna debata.

U prvoj polovini avgusta počeli smo sa treninzima za trenere koje vodi Teona Nešović, trenerica i osnivačica GDK „Agora“, a Džana Delibašić, Vildana Huseinspahić, Edin Zorić i Danko Damjanović učesnici su treninga.

Jedan od budućih trenera, Danko Damjanović, kaže: „Na mladima svijet ostaje, kazuje nam dobra stara poslovica. Shodno tome maksimum resursa treba ulagati u razvoj i edukaciju mladih osoba. Ovaj projekat želi da skromno doprinese razvoju mladih osoba. Jedan od najbitnijih aspekata svakodnevnice je komunikacija i rješavanje konfliktnih situacija. Putem našeg projekta nastojimo da razvijamo i baštinimo elokventnost i mirno rješavanje problemskih situacija. Jedan od najprikladnijih načina za takvo što je debata. Debata nam omogućava da na idelan način potaknemo mlade da razmišljaju o problemima svakodnevice i da razvijaju svoje govorne vještine. Sama prirode debate navodi mlade da sagledaju problemsko pitanje sa obe strane, čak i ako se izričito ne slažu sa datim shvatanjem. Na taj način oni razvijaju sposobnost odvajanja subjektivnog od objektivnog i pripremaju se za suočavanje sa svakodnevnim problemima u kojima trebaju zauzeti nepristrasan i profesionalan stav. Radioncama je predviđeno postepeno uvođenje mladih u ovu čitavu retoričku disciplinu uz puno prilika za njihovo direktno učestvovanje.“

Kroz Trening za trenere debatanti će steći vještine vođenja grupe, kreiranja atmosfere poštovanja, povjerenja i timskog rada u grupi, te približavanja i prilagođavanja debatnog procesa osnovnoškoskom uzrastu.

Obogaćeni tim sposobnostima, oni će predvoditi Malu školu debate. Kultura dijaloga, vještine lijepog govorenja i aktivnog slušanja, kritičko promišljanje i pronalaženje provjerenih informacija, širenje interesovanja, svijest o važnosti volonterizma i društvenog angažmana, te poticanje razumijevanja i pomirenja, samo su neke od koristi koje će rezultirati iz Male škole debate.

„Znanje je moć! Koliko znamo toliko i vrijedimo. Kroz dosadašnje iskustvo kao debatant smatram da sam stekla dovoljno znanja i umijeća da to prenesem na druge. Treneri su oni koji su ponajviše zaslužni za uspjeh jednog debatanta, jer oni prenesu svoje znanje na debatanta i učestvuju u kreiranju uspješnog debatanta. Smatram da je ovaj projekat privlačan, ali ujedno i izazovan jer se po prvi put nalazim u ulozi trenera. Smatram da će svi sudionici ovog projekta postati vrijedniji i moćniji i da će sa ponosom primjenjivati stečeno znanje iz debate. Kao što sam rekla, znanje je moć, zašto ne bismo podijelili malo svoje moći i sa drugima i zašto ne bismo potakli druge da razmišljaju izvan granica.“, izjavila je Vildana Huseinspahić, članica Gradskog debatnog kluba „Agora“ Zenica.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno