Info

Norveška od 2000. godine uložila 28 miliona eura

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu ambasadoricu Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Vibeke Lilloe sa saradnicima, prenosi novinska agencija Patria.

Ambasadorica Norveške je informirala premijera o aktivnostima ove prijateljske zemlje koje su poduzete od rata naovamo u cilju podrške u obnovi i rekonstrukciji BiH, posebno istakavši period od 2000. godine, od kada je na programe izgradnje demokratije i jačanje vladavine prava, te posebno projekte u segmentu pravosuđa, do danas uloženo oko 28 miliona eura.

Ambasadorica Lilloe je također istakla da je Kraljevina Norveška među prvima reagirala u projektima oporavka od katastrofalnih poplava u našoj zemlji, uloživši do sada 10,25 miliona maraka.

Uputila je i čestitke na onome što je do sada urađeno na provođenju Reformske agende i približavanju BiH Evropskoj uniji.

– Upoznati smo i fascinirani onim što je Norveška uradila za Bosnu i Hercegovinu i na tome smo izuzetno zahvalni. Do sada je mnogo toga urađeno na jačanju vladavine prava. Ove godine radili smo i radimo na uređenju radno-pravnog zakonodavstva, zapošljavanju i reformi javne uprave.

Dogodine nam slijede zadaci na unapređenju poslovnog okruženja, pri čemu je najvažniji projekt u oblasti korporativnog prava uspostavljanje privrednih sudova koji bi imali za cilj reguliranje odnosa u sporovima iz radno-pravnog zakonodavstva, sporovima iz korporativnog prava i rješavanje problema iz finansijskog sektora – rekao je premijer Novalić.

U tom smislu zatražio je pomoć Kraljevine Norveške u formatiranju programa instaliranja privrednih sudova u našoj zemlji u čemu je ambasadorica Lilloe izrazila spremnost za saradnju.

Ambasadorica Norveške se interesirala o provođenju Reformske agende i koordinaciji sa Vijećem ministara BiH i Vladom Republike Srpske.

Premijer Novalić je istakao da je Bosna i Hercegovina jedan ekonomski prostor i da i Federacija i RS imaju iste ili slične probleme, te da je na tom planu neophodna harmonizacija aktivnosti u čemu je ostvarena jako dobra saradnja.

BUKA

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: