Kultura

Nominacija za Durmiševića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Guverner japanske prefekture – pokrajine Osaka, raspisao je i ove godine, po dvadeset peti put, konkurs za međunarodnu „Yamagata Banto“, nagradu za 2015.godinu, za promociju japanske kulture u svijetu.

Na prijedlog Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine je za ovu značajnu međunarodnu nagradu nominiralo prof. dr. sc. Smajila Durmiševića, iz Zenice, i njegovo poznatu zbirku haiku poezije „MIRIS DIVLJE RUŽE / FRAGRANCE OF THE WILD ROSE“.

U martu 2015. godine izašla je iz štampe antologija modernog svjetskog haikua, stihova napisanih između 2000. i 2014. godine: „A VAST SKY“ – An Anthology of Contemporary World Haiku. Urednici ove Antologije su: Bruce Ross (SAD), Kôko Katô (Japan), Dietmar Tauchner (Austrija) i Patritia Prime (Novi Zeland).
Antologiju je izdala izdavačka kuća „Tancho Press“, Broadway, Bangor, Merilend, SAD. Štampana je u štampariji „Furbush-Roberts Inc“, Bangor, Merilend, SAD.

Glavni urednik Antologije je poznati američki haiku pjesnik i antologičar Bruce Ross, a urednik za Evropu Dietmar Tauchner, istaknuti austrijski haiku pjesnik i antologičar. Stihovi u Antologiji su pisani na maternjem jeziku autora i engleskom jeziku. U ovoj antologiji su zastupljena samo dva autora iz Bosne i Hercegovine: dr. Smajil Durmišević iz Zenice i Ljubomir Dragović iz Banjaluke.

Bojan Bogdanović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno