Nogomet

Nogometaši BiH imat će još veću šansu za plasman na Euro, UEFA povećava broj učesnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čelnici Unije evropskih nogometnih asocijacija (UEFA) razmatraju povećanje broja učesnika Evropskog prvenstva s 24 selekcije na 32 od 2028. godine.

UEFA je 2016. godine proširila broj takmičara na Evropskom prvenstvu sa 16 na 24. Iako je taj potez podijelio mišljenje javnosti, čelnici krovne kuće evropskog nogometa razmatraju novo proširenje.

Tako je u planu da od 2028. godine na Evropskom prvenstvu koje se treba igrati u Velikoj Britaniji i Irskoj učestvuju čak 32 selekcije što bi povećalo šanse reprezentacija da izbore plasman na smotru najboljih kontinentalnih selekcija.

S obzirom na to da UEFA ima svojih 55 članica koje učestvuju u kvalifikacijama, dobili bismo slučaj da više od 50 posto selekcija ide na završno takmičenje što će biti jedinstven slučaj.

To bi svakako povećalo šanse i da Bosna i Hercegovina izbori plasman na Evropsko prvenstvo. Nerijetko smo bili u baražu ili vrlo blizu plasmana na kontinentalno takmičenje, a upravo ta mjesta donijela bi plasman na Evropsko prvenstvo od 2028. godine.

Ipak, ovom prijedlogu odmah se usprotivila Asocijacija profesionalnih nogometaša (PFA) koja smatra da bi takmičenje bilo neuporedivo manjeg kvaliteta. Sazvali su hitan sastanak s UEFA-om i vidjet ćemo da li će ovaj prijedlog biti usvojen.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno