Nogomet

NK Čelik Zenica: Održan sastanak s Gradskom upravom – Čelik ne pristaje na ucjene!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NK Čelik Zenica: Održan sastanak s Gradskom upravom – Čelik ne pristaje na ucjene!- Na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića jučer je održan sastanak s predstavnicima Gradske uprave.

U pozivu na sastanak navedeno je kako je važeći Sporazum između Grada Zenica i NK Čelik Zenica neodrživ za gradski budžet zbog finansijskih razloga, te smo pozvani na sastanak s ciljem potpisivanja novog Sporazuma.

Podsjećamo, prema važećem Sporazumu, Grad Zenica se između ostalog obavezao da će:

  • Preuzeti finansiranje poreskog duga NK Čelik Zenica po novom sporazumu kojeg Klub potpiše s Poreznom upravom FBiH i do 25. dana u mjesecu za prethodni mjesec vršiti plaćanje po ratama, te
  • Prebacivati prikupljenja sredstva od poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje na klupski račun i to do 10. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Predstavnici kluba i klupski advokat su se odazvali sastanku na kojem je gradonačelnik uslovio klub da se zbog finansijskih problema s kojima se navodno susreće Gradska uprava odrekne prihoda od poslovnih prostora i potpiše novi sporazum koji će podrazumijevati samo plaćanje reprograma, te da će odbijanje takvog prijedloga rezultirati gubitkom ikakve podrške prema klubu.

Takva ucjena je odbijena i gradonačelniku je poručeno da do ponedjeljka 15.02.2021. treba uplatiti sredstva od poslovnih prostora za januar (18.509,80 KM), u protivnom će klub dići tužbu, nakon čega je gradonačelnik demonstrativno napustio sastanak.

Napominjemo da do sada Grad nije izvršio prijenos sredstava od poslovnih prostora zbog čega je Klub danas poslao Gradu opomenu zbog neplaćanja.
Izražavamo šokiranost postupcima gradonačelnika i Gradske uprave koja se upravo u vrijeme trajanja vrhunca pandemije korona virusa obavezala na poštivanje navedenih odredbi koje sada navodno ne može poštivati zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa.
Ističemo i činjenicu da je usvojenim Nacrtom budžeta, bez obzira na pandemiju korona virusa, predviđeno 1.400.000 KM više troškova za plate administracije u odnosu na prošle godine. Također, za nabavku sitnog invetara je predviđeno 80.000 KM više nego 2020. godine, troškovi prijevoza su uvećani za skoro 60.000 KM, na potrošnju struje se planira potrošiti 15.000 KM više nego što je predviđeno prošle godine, dok se npr. stavka ugovornih usluga uvećala za 400.000 KM, a transferi predstavnicama mjesnih zajednica za 50.000 KM.

Zbog svega navedenog sigurni smo da provođenje preuzetih obaveza prema NK Čelik Zenica nije pitanje finansijskih mogućnosti, nego isključivo volje za spasom zeničkog simbola koje očito nema.

Još jednom upozoravamo sve one koji odlučuju o budžetu Grada za 2021. godinu da na narednim sjednicama Gradskog vijeća budu svjesni odgovornosti koje nose i posljedica koje će se desiti u slučaju neprovođenja Sporazuma s klubom!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno