Nogomet

NK Čelik o situaciji sa navijačima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kao klub koji iznad svega najviše cijeni svoje vjerne navijače, smatramo dužnim da se oglasimo povodom infrastrukturalnog problema u kojem su se našli naši mnogobrojni navijači koji su u nedjelju, 13.08.2023. u Olovu „prisustvovali“ utakmici 1. kola Prve lige FBiH na utakmici našeg kluba protiv NK Stupčanica.

Nekoliko dana prije odigravanja utakmice, dobili smo obavijest da je klub domaćin obezbijedio samo 60 ulaznica za naše simpatizere, a kao razlog se navodi da montažna tribina na stadionu „Danac“ u Olovu nije dobila potrebnu dokumentaciju za njezinu upotrebu. Broj od 60 ulaznica predstavlja 10% od ukupnog kapaciteta glavne tribine, koja broji 628 sjedećih mjesta i običnom posmatraču izgleda „fer“, ali zvanične Propozicije natjecanja Prve lige Federacije BiH za natjecateljsku sezonu 2023/2024 govore suprotno.

Naime, u članu 5. Stav 5.03. Propozicija navodi se:

„Stadioni gdje se igraju utakmice Prve lige Federacije BiH moraju imati tribine sa najmanje 1.500 mjesta za sjedenje, a od toga najmanje 1.000 individualnih sjedišta (sjedalica). Kapacitet može biti ostvaren putem jedne ili više tribina koje su djeljive na zasebne sektore. Klubovi koji imaju 1.000 individualnih sjedalica smatra se da ispunjavaju uvjete iz Propozicija natjecanja uz obavezu izgradnje dodatnog tribinskog prostora sa najmanje 500 mjesta za stajanje.“

Sagledavši cjelokupnu situaciju, dolazimo do zaključka da je jučerašnja utakmica odigrana u suprotnostima sa obavezama koje propisuju Propozicije natjecanja i to bez ikakvog specijalnog objašnjenja ili zvanične odluke nadležnog tijela koji bi takve povrede propisa dozvolio.

Razlozi ove žalbe/saopštenja su isključivo naša obaveza da ukažemo da naši simpatizeri i navijači nisu imali uslove koji su im zagarantovani Propozicijama natjecanja. Zbog nečijih tuđih nesprovođenja pravila u organizaciji natjecanja, naši navijači ne smiju da budu raspoređivani po okolnim brdašcima, cestama, mostovima i sl.

Sezona je počela i svjesni smo da postoji još stadiona u ovom takmičenju koji nemaju kapacitet propisan Propozicijama i da će se naši navijači opet naći u sličnoj situaciji kao prošlu nedjelju i zato na vrijeme apeliramo na nadležne organe da prestanu sa „gledanjem kroz prste“ po pitanju infrastrukture ili bar da naši navijači imaju zagarantovanih 10% kapaciteta koliko nalažu same Propozicije.

Svjesni smo da mnogi klubovi nisu u mogućnosti da ispune ono što se od njih traži po pitanju infrastrukture, ali ne želimo da zbog toga ispaštaju naši navijači. Ako želimo napredak našeg nogometa, smatramo da se mora stati u kraj polovičnim rješenjima i da se moraju pooštriti kontrole prilikom davanja samih dozvola za pojedine „stadione“.

Klub se obavezuje da će se javno oglasiti pred svaku gostujuću utakmicu, ako uvidi da naši navijači neće imati uslove kakve propisuju Propozicije natjecanja i da će iskoristiti sva zakonsko-pravna sredstva da istraje u tome, jer kao što smo u početku naveli – mi svoje navijače najviše cijenimo, jer su oni ti koji čine ovaj klub velikim!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno