Nogomet

NK Čelik: FK Famos Hrasnica – naredni protivnik!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U nedjelju snage će odmjeriti prvoplasirana ekipa Čelik i drugoplasirana ekipa Famos. Susret se igra u Hrasnici s početkom u 16:30 sati.

Fudbalski klub “Famos” pod nazivom “Radnik” osnovan je 1953. godine. Osnivači ovog kluba bili su Budo Radović, ujedno i prvi predsjednik, Dušan Vitas i Đoko Petrović.

Šest godina nakon osnivanja, tadašnji FK “Radnik”, dobija novo ime, nakon toga prepoznatljivo širom bivše Jugoslavije, FK “Famos”. Od svog formiranja 1953. godine FK Famos bio je u stalnom usponu i rezultatskim uspjesima bio poznat i priznat širom Jugoslavije. Kroz opštinska, zonska, međuzonska, republička i drugoligaška takmičenja, te kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu i plasman u polufinale Kup-a Jugoslavije.

Već spomenuti, kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu i plasman u polufinale Kup-a Jugoslavije, bili su najveći uspjesi ovog kluba . Kvalifikacije za ulazak  u Prvu saveznu ligu odigrali su s ekipom Zagreba. Prva utakmica odgrana je u Zagrebu 1973. godine na prepunom stadionu “Maksimir”, a zvanični podaci govore da je na toj utakmici prisustvovalo oko 50.000 gledatelja. Prva utakmcia završena je rezultatom 0:0, a revanš utakmica, sedam dana nakon toga u Hrasnici, pred oko 15.000 gledatelja, završena je pobjedom Zagreba rezultatom 2:1.

polufinalnom susretu Kup-a Jugoslavije Famos se sastao sa članom Prve savezne lige, Hajdukom iz Splita. Susret je završen pobjedom Hajduka rezultatom 2:0.

Pravi nogometni znalci sjetit će se nekoliko igrača koji su nastupali i za ekipu Famosa, a i za ekipu Čelika. Mi ćemo u nastavku izdvojiti trojicu njih, a bilo ih je dosta više.

SELVER IBRAHIMOVIĆ

Selver Ibrahimović rođen je 02.03.1954. godine u Hrasnici. U svojoj igračkoj karijeri nastupao je na poziciji centralnog napadača.

U svojoj karijeri igrao je samo za dva kluba, Famos i Čelik. Za Famos je nastupao u dva navrata, prvi u periodu od 1972. do 1979. godine, te 1979. godine prešao u zenički Čelik, gdje je ostao pune tri godine. 1982. godine vraća se u Hrasnicu gdje igra još tri godine nogomet, te nakon toga odlazi u nogometnu penziju.

ALMIR MEMIĆ

Almir Memić svoju karijeru je počeo u Famosu, da bi nakon toga nastupao za Čelik, a nakon toga za veliki broj klubova, između ostalog za: Novi Sad, Šibenik, Borac, Mogrena i Željezničar.

ZORAN MILIDRAG

Zoran Milidrag legendarni je nogometaš i kapiten Čelika. Po mnogim stručnjacima jedno od boljih desnih krila jugoslovenskog nogometa osamdesetih godina. Milidrag je ponikao u Famosu iz Hrasnice, a svoju afirmaciju stekao na Bilinom polju u dresu Čelika. Pored navedenih kluba igrao je još za Maribor i Spartak, a karijeru završio u smederevskom Sartidu. Po okončanju karijere posvetio se trenerskom pozivu.

 

U nedjelju nas očekuje zaista derbi kola. Utakmica, po mnogima, koja će odlučiti 99% stvari u Drugoj ligi Federacije BiH – Centar, pitanje prvaka (Čelik) ili nastavak borbe za prvo mjesto koje vodi u doigravanje za ulazak u drugi razred bosanskohercegovačkog nogometa. Na svim ljubiteljima ove igre ostaje da fer i korektno navijaju za svoju ekipu i uživaju u nogometnoj predstavi koju će nadamo se predstaviti obje ekipe na također fer i dostojanstven način. Kao klub, zajedno s navijačima, svjesni smo velikog puta koji smo prošli da bismo uopšte došli u ovu situaciju. Nikada ne smijemo zaboraviti da nas je cijela bosanskohercegovačka i zenička javnost otpisala i digla ruke od nas, zaista opravdano, ali u koštac tome stali su oni koji ga najviše vole, njegovi navijači, koji su danas njegovi članovi i istinski vlasnici NK Čelik Zenica“Ratoborni Čelik” kako su ga zvali 70-ih godina, ponovo se usijava, te uz veliku podršku njegovih najvatrenijih u nedjelju sigurno ide po pobjedu. Sretno Čelični momci! 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno