Biznis

Ništa od uvođenja novih akciza na naftu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ništa od uvođenja novih akciza na naftu – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini kojeg je Vijeće ministara BiH uputilo u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na današnjoj sjednici nije dobio potrebnu većinu. Predstavnički dom BiH odbio je set Prijedloga zakona o akcizama na naftu i naftne derivate.

Prema predloženom rješenju akciza za naftu i naftne derivate bi se povećala za 15 feninga po litru. Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je bilo obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Pred poslanicima su se našli prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH.

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH juče na sjednici u Sarajevu nisu prihvatili set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer je većina smatrala da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte i prema građanima i prema privredi u BiH.

Inače,od izmjena zakona o akcizama zavisio blizu 700 miliona eura, odnosno oko 1,35 milijardi KM kredita namijenjenih za izgradnju Koridora Vc. Da su usvojene, godišnji priliv novca bi iznosio oko 82 miliona maraka, što bi za oko 30 miliona KM bilo više nego do sada, kazao je ranije ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda obraćjući se članovima Zastupničkog doma PSBiH.

Bevanda je istakao da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje predložio nacrt izmjena kojima su obuhvaćeni i duhan, alkoholna i bezalkoholna pića i gorivo, ali se Vijeće ministara odlučilo za segmentarni pristup i predložilo je samo izmjene koje se odnose na povećanje akciza za gorivo, a ostala pitanja će rješavati naknadno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno