Nogomet

Ništa od privatizacije NK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dok se uprave fudbalskih klubova dovijaju da na razne načine obezbijede sredstva za djelovanje “profesionalnih ekipa”, jer malo toga pristiže u prihode od ulaznica, većina ljubitelja sporta razmišlja o ugovaranju strateških partnera ili “privatizaciji” klubova. Svaka se nada ipak slomi nakon saznanja da nema zakonskih osnova da se izvrši privatizacija udruženja građana, kako djeluje najveći broj klubova u Bosni i Hercegovini.

Nema načina

Da nada umire zadnja pokazuju ljudi iz FK Sarajeva, koji još od 2005.godine pokušavaju pronaći kvalitetnu liniju da se inostrani kapital veže za poslovanje kluba, i u tome su, ako je suditi prema prvim rezultatima, napravili solidan napredak.
Kako na ove poteze gledaju u NK Čeliku, pitali smo predsjednika kluba Senada Sarajlića.

– Ovo što su uradili u Sarajevu je odlično za naše prilike, s obzirom da nema načina da se izvrši privatizacija klubova. Tako da bilo koji način da se u klupsku blagaju ulije ozbiljnija količina novca predstavlja veliki uspjeh, i ljudima koji vode klub sa Koševa treba čestitati i skinuti im kapu, jer su pokazali da se može uraditi puno toga kada se ima dobar tim ljudi. Njihovim stopama krenuli su i neki drugi klubovi, pa treba očekivati da će naredna godina možda donijeti nove pomake, kaže Sarajlić.

Ko se nudio za “prihvatizaciju” NK Čelika ?

– Meni za ovo vrijeme koliko vodim klub niko, zaista niko, nije ponudio da privatizira klub, što je i nemoguće, ili da je imao namjeru da u klub uloži neki novac sa kojim bi se promijenila struktura u organizaciji, ali i na terenu, u našem klubu. Slušao sam puno priča da je navodno bilo nekih namjera, ali se meni niko nije zvanično javio, što me malo i žalosti, jer je Čelik ipak jedan vrhunski klub, šta god ko mislio.

S druge strane možda je i dobro što nije bilo neke službene inicijative, jer imamo mi svoje probleme, koje moramo prvo presložiti i tek nakon toga da se klub javno oglasi da je zainteresovan za kombinaciju javnog i privatnog kapitala. Žao mi je što sa nekim ljudima, koji navodno imaju želju da posluju sa Čelikom, nisam se nikada sreo i razgovarao o njihovim viđenjima zajedničkog posla, jer ko zna možda smo već mogli nešto i da napravimo zajedno. Ali, evo ulazimo u novu godinu i ako postoje zainteresovani možda se može napraviti nešto slično kao Bordo ekipa”, istakao je predsjednik Čelika.

Sportski brend u Evropi

Šta je to što bi se moglo kombinovati sa novim velikim ulaganjima?

– Grad Zenica ima svoj Čelik, koji je sportski brend u Evropi. Grad Zenica ima solidan sportski ugled, ima klub koji je bio šampion, osvajač internacionalnih trofeja, grad Zenica ima fudbalska imena koja su zapamćena na evropskom nivou, ima svoje Robijaše. Sve to je znak da se veoma brzo od ovog grada i imena Čelik može napraviti jak evropski klub. Međutim ne treba se zanositi idejama da će se NK Čelik prodati budzašto. Ne može se Čelik kupiti za jedan euro, s jedne strane, a opet neka je svima jasno ono što Zenica ima u svom srcu – stadion Bilino polje, nije za prodaju.

Moj mandat, kao predsjednika, je još šest mjeseci i sigurno je neće se ništa do tada desiti, a onaj ko želi ulagati u Čelik morati će imati jasan plan i sve to izložiti novoj upravi i novim ljudima. Niko nije, niti će biti, protiv dogovora na planu javno-privatnog partnerstva, ali sve mora proći ozbiljnu proceduru razgovora i dogovora u kojima ne može odlučivati niko sam ili manja grupa ljudi. Čelik je zenički klub, stariji i važniji od sviju nas. Ponavljam klasična privatizacija nije moguća, ali zna se ono ‘ko hoće, naći će način, a ko neće, naći će razlog’ – za kraj kaže Sarajlić..

Strani ulagač

– Mi znamo u kakvim uslovima radimo, kakvi su inače uslovi za rad klubova i vjerujem da nema fudbalskog kluba u svim liga u okruženju koji ne bi napravio dobar dogovor, posebno sa stranim ulagačima, rekao nam je Senad Sarajlić, predsjednik uprave NK Čelika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno