Info

Ništa od povećanja penzija ni drugih naknada zbog odluke Vlade FBiH o privremenom finasiranju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako se očekivalo da će Vlada Federacije utvrditi prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu s obzirom na to da su nacrt trebali donijeti mnogo ranije, to se nije dogodilo. Federalna vlada je utvrdila Prijedlog odluke o privremenom finansiranju od 1,4 milijarde KM koji obuhvata prva tri mjeseca ove godine.

Kod privremenog finansiranja nema povećanja penzija kao ni drugih primanja već samo se izmiruju tekuće obaveze. To znači da januarske penzije u Federaciji koje se isplaćuju u februaru, definitovno neće biti povećane od pet do sedam posto, kako su penzioneri ranije očekivali.

– To znači da nema političkog dogovora oko budžeta. Samo to može odražavati trenutnu situciju i da se očekuje da će pregovori biti aktuelni tokom januara. Vidjeli smo predstavnike većine (u Parlamentu FBiH, op. a.) da spominju nacrt, što je pohvalno u svakom slučaju, ali mislim da im termin za nacrt nije baš najbolji, da je pogrešan – govori Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

Kaže da kada je na snazi privremeno finansiranje ne može se očekivati povećanje penzija, naknada…

– Nema ništa od toga. Sve je isto kao početkom ove godine. Novi budžet se mora donijeti do 31. marta 2024. godine. Taj prijedlog odluke o privremenom finansiranju mora biti proslijeđen nama u Parlament FBiH da glasamo o tome.

Vlada izdvaja 1,4 milijarde KM i to je na bazi procjene potrošnje za taj kvartal, koliko je bilo u prva tri mjeseca ove godine. To znači da ne može doći do uvećanja naknada, penzija. Bilo koji budžetski korisnik ne može očekivati povećanje svojih primanja – pojasnio je Čavalić.

Razgovarali smo i sa bivšim premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem koji je sada federalni zastupnik.

– Vlada FBiH nije donijela, niti dostavila budžet u Parlament FBiH iako je to bila zakonski obavezna. Očito da nemaju problem sa sudskim organima. Ova nametnuta vlada sebe je prije dolaska proglasila “programskom”, a da još niko nije vidio program, kamoli plan rada za 2023. godinu, tako da je ovo prva godina u FBiH bez plana rada, onda je i nedostatak budžeta po njima i najmanji grijeh – kazao je Novalić.

Novalić se referirao i na tvrdnje predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića da zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) blokiraju usvajanje budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

– Konaković kao i obično ne govori istinu – kazao je Novalić.

Danas, nakon odluke o privremenom finasiranju, jasno je da Vlada FBiH budžet nije ni poslala na usvajanje Parlamentu.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno