Naše

Nikola i Mujo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije nego što predstavim priču „Iskreni Mujo“ (iz knjige „SMIJEH, ZGODE I NEZGODE OKO VRANDUČKE KOTLINE“), pročitah vijest da je „vječiti parlamentarac“ Nikola Špirić predložen od strane Zajedničkog kolegija oba Doma PSBiH da bude u Komisiji za praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije. Ništa neobično, da taj isti Nikola Špirić nije 2018. godine stavljen na američku „crnu listu“ zbog korupcije.
Kakav apsurd!

Ali, kada je naša zemlja i naša vlast u pitanju, ništa nas više ne može iznenaditi.
Sljedeća priča ima sličnosti sa Gornjim uvodom, ali . . .

ISKRENI MUJO

Na sastanku u Mjesnoj zajednici Vranduk, jedna od tačaka dnevnog reda bila je „Nelegalna i nekontrolisana sječa bagremova“ (ili drača, kako ih zovu na našem kraju), a što može prouzrokovati pojavu kližišta.

Predsjednik Mjesne zajednice predloži da se formira Komisija od tri člana koja će kontrolisati sječu i prijavljivati lica koja to rade. Odrediše trojicu odbornika koji su najbliži kritičnim lokacijama, a među njima i Muju. Kada je vidio da su i njega predložili u tu Komisiju, Mujo se poče tresti od smijeha. To ne prođe nezapaženo od ostalih.
– Šta je Mujo tako smiješno, reci i nama da se i mi nasmijemo? – upita ga predsjedavajući Mjesne zajednice.
– Gdje ćete mene u tu Komisiju, kad ih ja najviše tamanim – iskreno će Mujo, priznavši svoju grešku i obećavši da to više neće činiti.

Svi prasnuše u grohotan smijeh na ovo Mujino iskreno priznanje.

Mujo na kraju zamoli da ga zbog te greške ne stavljaju u Komisiju iz moralnih razloga, što odbornici s razumijevanjem prihvatiše.

P.S.
Vjerovatno ste uočili sličnost uvodne tematike i ove priče, ali ima jedna mala, a tako VELIKA razlika u likovima Nikole i Muje.
Dok „vječiti“ Nikola bez imalo grižnje savjesti što je na američkoj „crnoj listi“ zbog korupcije, ne odbija još jednu dodatnu, dobro plaćenu „dužnost“, koja je više nego formalna, dotle Mujo iz ove istinite priče pred svima priznaje da on ne može biti član Komisije za rješavanje problema sječe bagremova, jer ih je i on nelegalno sjekao.

E, to je ona razlika između poštenja i nepoštenja, između obraza i đon – obraza i na kraju između čovjeka i nečovjeka.

Nikola, stidi se, a tebi Mujo svaka čast na iskrenosti!

Seid Imamović – ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno