Biznis

Nikhil Mehta: Uvjeti poslovanja su otežani, ali nastavljamo sa planiranim investicijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nikhil Mehta: Uvjeti poslovanja su otežani, ali nastavljamo sa planiranim investicijama – Generalni direktor ArcelorMittal Zenica za Poslovne novine je govorio o projektu koji će građanima Zenice poboljšati život, ali i o poslovnim rezultatima kompanije u prošloj godini i planovima za budućnost.

Lider u proizvodnji čelika u BiH i regionu, ArcelorMittal Zenica investira u 2020. godini 90 miliona KM u projekat Toplana Zenica, uprkos situaciji s pandemijom COVID-19 i gubicima u poslovanju koji su nastali u prethodnim godinama.

U partnerstvu sa Gradom Zenicom, ArcelorMittal Zenica je formirao prvu privatno-javnu kompaniju, odnosno Toplanu Zenica, a u posljednjih pet godina ukupno je uloženo 135 miliona KM u različite projekte.

Prema riječima Nikhila Mehte, generalnog direktora ArcelorMittal Zenica, ovaj projekat je od velike važnosti za gradsko grijanje, ali i u pogledu energetske efikasnosti, kao i sa aspekta zaštite životne sredine u Zenici.

U ovoj godini investirat ćemo 90 miliona KM u projekt Toplana Zenica, koji bi trebao biti biti završen u januaru 2021. godine. Zahvaljujući ovom projektu obezbjeđujemo Gradu Zenici grijanje po vrlo niskoj cijeni i kao odgovorni članovi lokalne zajednice, možemo reći da će tako biti i u budućnosti“, kaže Mehta.

Nastavak ulaganja

Da li će ArcelorMittal uspjeti realizirati sve planirane projekte i investicije u 2020, uprkos situaciji sa pandemijom COVID -19?

Uprkos trenutnoj situaciji s pandemijom i našim gubicima iz prethodnih godina, naša ulaganja su nastavljena i kao što sam pomenuo, trenutno investiramo 90 miliona KM u projekt Toplana Zenica. Također, radimo i projekt Sekundarnog otprašivanja na konvertorima u Čeličani, čija realizacija je u toku i očekuje se da će biti gotov do kraja septembra 2020. Nastavljamo sa našim ulaganjima u zaštitu okoliša i do kraja ove godine ćemo ispuniti svoje obveze vezane za okolišnu dozvolu. Nastavak drugih investicija postao je veliki izazov zbog trenutne poslovne situacije.“

U kolikoj mjeri je došlo do pada prihoda i dobiti kompanije u prvih šest mjeseci 2020?

Operativni prihodi za prvu polovinu 2020. godine iznosili su 290 miliona KM, dok su za isti period 2019. godine iznosili 384 miliona KM. Vidljiv je pad prihoda od 25 posto u ovoj godini u odnosu na isti period prošle godine. U prvoj polovici 2020. godine gubitak je iznosio 12 miliona KM.“

Kakvi su poslovni rezultati ArcelorMittala Zenica u 2019. godini?

Ostvareni prihod od prodaje u 2019. godini iznosio je 739 miliona KM u odnosu na 2018. godinu, kada je bio 752 miliona KM. Gubitak ostvaren u 2019. godini iznosio je 40,5 miliona KM, što je znatno više u odnosu na gubitak od 3,3 miliona KM ostvaren u 2018. Moram napomenuti da je došlo je do velikog pada prodajnih cijena čelika u 2019. u odnosu na 2018., a cijene sirovina, odnosno uglja i željezne rude su ostale na istom nivou, što je rezultiralo velikim gubicima Kompanije u 2019.“

Predstavite nam ukratko kompaniju ArcelorMittal Zenica?

ArcelorMittal Zenica najveći je proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu sa proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje i najveći je strani investitor u BiH. Kompanija svoje djelovanje u Zenici počinje 2004. godine, a 2008. godine uspješno je dovršila ponovno pokretanje integralne proizvodnje čelika – jedan od najzahtjevnijih projekata u industriji čelika, vrijedan više od 230 miliona KM. Jedan smo od ključnih pokretača ekonomije u BiH, sa do sada uloženih više od 441 miliona KM, te sa oko 2.350 direktno zaposlenih radnika, dok još 12.000 njih indirektno zavisi od poslovanja naše kompanije.

ArcelorMittal Zenica organizuje svoju proizvodnju na Koksari, Aglomeraciji, Visokoj peći, Čeličani (sa konvertorima), Valjaonicama, Energetici, Saobraćaju, Centralnom održavanju kao i u administrativnim departmentima. Osnovni asortiman proizvoda uključuje rebrasti betonski čelik (u šipkama i koturovima), žicu, mreže i rešetkaste nosače.“

Najveći bh. izvoznik

Koji faktori doprinose da je ArcelorMittal d.o.o. lider u svojoj djelatnosti u BiH i šire?

Arcelor Mittal je izvoznik broj 1 dugih proizvoda od čelika u BiH u posljednjih pet godina.

Direktno zapošljavamo 3.000 radnika, uključujući radnike rudnika u Prijedoru, a još oko 12.000 građana BiH ima poslove zahvaljujući bliskoj saradnji sa našom Kompanijom.

Mi koristimo integralnu rutu proizvodnje, što uključuje Koksaru, Aglomeraciju, Visoku peć, Čeličanu i Valjaonice. Imamo i vlastite rudnike željezne rude u Prijedoru, dijelom u vlasništvu Vlade Republike Srpske. Time je zaokružen cijeli ciklus potreban za uspješnu proizvodnju čelika, što je za nas velika prednost. Naša Kompanija ima udjela u više od 2 posto BDP-a države.U proteklih 15 godina naša ulaganja su bila veća od 441 milion KM, kako u poboljšanja proizvodnje, tako i u zaštitu životne sredine. ArcelorMittal Zenica ima najveći tržišni udio na Balkanu. Naše poslovanje omogućava oko 50 posto prometa Željeznicama RS, oko 30 posto Željeznicama FBiH i više od 35 posto prometa BH Gasu.“

Kakve poslovne rezultate očekujete do kraja 2020?

Naš prihod je već sada manji za 25 posto u prvih šest mjeseci 2020. u odnosu na isti period 2019 , a negativna dobit ili gubitak iz 2019. godine nastavlja se i u 2020, što vrši pritisak na našu likvidnost. Zbog pandemije Covid-19, potražnja za našim proizvodima je osjetno manja, kao i prodajne cijene, a takva situacija se i dalje nastavlja. Poduzimamo sve mjere da smanjimo gubitak. Očekujemo podršku Vlade FBiH i svih zainteresovanih strana, kao i naših zaposlenika, kako bismo prebrodili ovaj krizni period. Naravno, ArcelorMittal Zenica će i dalje ulagati sve napore kako bi u Zenici osigurali dugoročno održivu proizvodnju čelika.“

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić

poslovnenovine.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno