Ibrahim Emić

NI HLJEBA, NI IGARA: Politika u BiH pronašla bolju formulu, “Zavadi, pa vladaj”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

,,Panemet cirsenses” ili ,,Kruha i cirkusa”, razumljivije ,,Hljeba i igara”. Stara izreka poput one ,,Zavadi pa vladaj”, udomaćila se na ovim prostorima već odavno.Ibrahim Emić je u svojoj Zenici našao inspiraciju da nam obrazloži ovu priču na društvenim mrežama. pa je u cijelosti prenosimo.

Piše: Ibrahim Emić

Još u drugom vijeku slavni Rimski satiričar Juvenal je sročio ove dvije riječi u jednu cjelinu koja je aktuelna onda kada je potrebno da se skrene narodu pažnja sa velikih problema koji se tiču njega samog, gubeći tako interes za politiku.

Zauzvrat dobiju ,,igre” a ponekad i ,,hljeba” u obliku girica i vina, ili pak jeftinih kobasica i točenog piva i to sve na rivi uz prisustvo reality zvijezda i ponekog popularnog muzičara, pri tome kratko zadovoljavajući interes naroda uz gromoglasno odobravanje istog koji diže ruke nekakvoj pjevaljki na njezinu komandu ,,hajmo ruke gore”. Slično onome iz drugog vijeka u Rimu, žito i ulaz u Koloseuma besplatni (hljeba i igara), ali ipak mjesta klasificirana (VIP lože) , samo što je danas hljeb sve skuplji a igre sve jeftinije.

-Brod je prazan, šta da natovarim , žito ili pijesak za arenu Koloseuma? -Tovari pijesak!!!Nad ozbiljnim životnim temama počinju da preovladavaju trivijalne teme, sport, celebrity i reality emisije, cvjeta industrija zabave, ,,Kad si sretan ti udari dlan o dlan”, ni djeca nisu toga pošteđena, a septembar je blizu, knjige, sveske, ruksaci…brige roditeljima velike…U blizini gradova koride, turbo folk, reklamirane na malim plakatima, nekako stidljivo istaknuto na tarabama, a prisustvo naroda veličanstveno.

Simbolika ,,hljeba”, potreba tijela za ovozemaljski život, ,,igre”, duhovna potreba, čežnja za drugačijim, osjećaj jednakog uživanja svih prisutnih bez obzira koliko ko hljeba ima kod kuće. -Jest’ nam lijepo, svaka čast organizatoru, čut će se iz gomile pukih gledaoca i slušaoca, pri tome imajući osjećaj da se je pobjeglo iz svakodnevice u nešto ljepše, u neki drugačiji svijet.A kod kuće čeka nas neki film na televiziji, televiziji koja je stvorena da manipuliše narodom, internet pomoću kojega ćemo iz stvarnog života pobjeći u nestvarni svijet.

Govorit ćemo i dalje sve najbolje o našim dragim političarima koji se koriste latinskim izrekama a nisu latinski jezik ni učili u školama i vjerovat ćemo im, govoriti da nemaju kozije uši iako je već odavno narasla zova, jer Zenica je poznata po zovi, iz te riječi bazga je i nastalo ime Zenica.

Od zove se i napravila frula iz koje izlazi glas ,,U cara Trajana kozije uši”, ali taj glas mnogi neće i ne žele da čuju govoreći ,,Trajanu” da je on najljepši, najpametniji i uvijek u pravu pri tome posjećujući igre koje on priređuje , diveći se njima kao i onom ,,hljebu” koji je sve skuplji, ali to ne primjećuju slušajući pjesmu ,,Ja sam Emina u oca jedina” i grickajući koru hljeba napravljenog od kupljenog žita, žita koje će se možda sutra besplatno dijeliti kao što su i igre besplatne, da bi se uokvirilo ono iz drugoga vijeka.

Kolektiv je u dubiozi, što bi se reklo, pa hajmo malo zasvirajmo onu našu,-U cara Trajana kozije uši, ali ne u onoj rupi da niko ne čuje, jer svejedno kada rupu i zatrpamo na njoj će narasti zova od koje će neko napraviti frulu iz koje će se čuti glas koji smo u tajnosti izgovarali bojeći se da javno kažemo ono što svojim očima vidimo…A Zenica je poznata po bazgi!!!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno