Biznis

Ni eksperti se toga ne sjećaju: Jesu li se ikada smanjile cijene hljeba u BiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jeste li ikada čuli da je hljeb u Bosni i Herecegovini pojeftinio. Naši sagovornici se ne sjećaju da se to nekada desilo, nakon što je pala cijena pšenice odnosno brašna. I ovo je berzanska roba i kada poraste cijena pšenice raste i cijena brašna, ali kada se snižava cijena pšenice na berzi nikada se ne vraćaju cijene hljeba.

Kada je u pitanju gorivo, prilikom rasta cijena sirove nafte dolazi do poskupljenja, ali kada se smanji cijena nafte desi se i snižavanje cijena goriva, istina puno sporije nego kada se povećavaju cijene.

– Koliko me služi pamćenje nikada nije došlo do vraćanja cijena hljeba i ostalih pekarskih proizvoda, nakon što je snižena cijena pšenice – kazao je Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja Futura.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović, također se ne sjeća da su cijene pekarskih proizvoda smanjene nakon smanjenja cijena pšenice, odnosno brašna.

– Bilo bi za očekivati da će cijene hljeba i peciva biti niže kada na berzi cijena pšenice padne. Međutim, mi živimo u neobičnoj državi i sve utječe na cijenu hljeba, od nedostatka radnika, pa vlasnici pekara moraju povećati plaće svojim radnicima da ne bi dali otkaz, do poskupljenja goriva ili struje. Ima i niz drugih opravdanja, gdje osnovni zakoni logike i ekonomije ne postoje, a to sve na kraju mora platiti kupac – pojašnjava Pavlović.

Cijene pšenice i brašna na tržištu znatno su niže u odnosu na raniji period, te bi, poručuju proizvođači, bilo očekivano da dođe i do smanjenja cijena pekarskih proizvoda. Istog su mišljenja i mlinari. Ipak, u pekarskom sektoru tvrde da snižavanja cijena pekarskih proizvoda neće biti.

Jedan kilogram hljeba u Republici Srpskoj košta 3,15 maraka, a u Federaciji BiH 3,82 marke. Na berzama u svijetu tona pšenice 4. marta koštala je 367 maraka.

Proizvođači pšenice iz Semberije navode podatak da je cijena jednog bureka u pekari jednaka cijeni 20 kilograma pšenice.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno