Košarka

Nezavidna i neizvjesna budućnost zeničkog OKK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što su prošle sezone izbačeni iz Premijer lige zbog odlaska igrača, nedostatka finansija i neigranja utakmica, OKK Čelik se nalazi u nikad težoj situaciji. Posljednji vapaj, odnosno dopis koji je predsjednik kluba poslao svim gradskim vijećnicima i gradonačelniku u kojem tačno piše da se klub nalazi u bezizlaznoj situaciji i da je upitno hoće li se uopšte takmičiti u narednoj sezoni, bio je 23.6.2022.godine.

Kao što je poznato, odlukom Komesara Takmičenja Bože Bošnjaka,  19. januara 2022.godine, OKK Čelik je izbačen iz lige. Čelik je kažnjen i novčano sa 4.500 KM, te zabranom nastupa u najjačem rangu prvenstva BiH u naredne tri godine. Nakon te odluke opstanak zeničkog kluba doveden je u pitanje.

Bliži se početak naredne košarkaške sezone. Odgovor na pitanje hoće li Čelik od jeseni igrati  A1 ligu ne zna ni prvi čovjek ovog kluba. Prenosimo izjavu Gorana Bulajića, predsjednika OKK Čelik, datu portalu Zenicainfo.ba:

-Još je teško odgovoriti na to pitanje. Trenutno se nalazimo u nezavidnoj situaciji, koja je kulminirala krajem prošle godine. Nažalost ništa nismo uspjeli realizovati od obećanih finansijskih sredstava, koja su nam obećana za 2022. godinu, kako bi mogli izmiriti dugovanja iz 2021 godine. Trenutno radimo u otežanim okolnostima. Pod ovim okolnostima je upitno hoćemo li moći organizovati ekipu, ne za A1 već je upitno i za A2 ligu -, kazao je Bulajić.

Jedina svijetla tačka u košarkaškom klubu Čelik jeste što omladinske kategorije rade bez problema. Sa školskom sezonom nastavljaju trenažni proces.

-Određeni pojedinci nisu prekidali trenažni proces. Sa njima je radio trener Bojan Stevanović. Međutim bez obećanih finansijskih sredstava mi teško da možemo uplatiti i kotizaciju i samim tim prijaviti učešće u bilo kojem rangu takmičenja, bilo A1 ili A2 ligu -, pojasnio je Bulajić trenutnu situaciju u klubu  .

Prema mišljenju Bulajića kada se objektivno pogleda situacija, za stabilizaciju kluba bilo bi logičnije da Čelik igra najniži rang A2 ligu. Planirana skupština za mjesec mart ove godine  nikada nije održana jer jednostvano u Zenici nije bilo zainteresovanih pojedinaca da se uključe u rad kluba.

-Vrlo teško je organizovati Skupštinu u ovim uslovima. Račun je određeno vrijeme bio pod blokadom i ponovo mu prijeti blokada. Interes ljudi za angažman u klubu je ravan nuli. Svi moji razgovori sa ljudima koje sam pokušao informisati šta se dešava u klubu, zamoliti za participaciju učešća u nekoj od uloga u klubu, npr. predsjednik Upravnog odbora ili sekretar kluba, niko nije pristao na to. Nikoga to ne zanima -, nije krio svoje razočaranje Goran Bulajić u izjavi za Zenicainfo.ba..

To bi svakako bilo sramota za zeničku košarku, ali i bh. sport, kada se zna da nikad više omladine nije treniralo košarku, međutim jedini seniorski klub u Zenici nalazi se pred gašenjem. Zenička košarka dala je velika imena kao što su Kenan Brjamović. Mensur Bajramović, Emir Mutapčić, Ivan Opačak, Teoman Alibegović, Zoran Savić, Abdurahman i Armend Kahrimanović, braća Rizvić Hasan, Ramo i Esmir., a sada je pred zidom.

Košarkaškom klubu Čelik trenutno prijeti blokada računa za iznos od 8.000 KM. Uspjeli su, kako kaže Bulajić, skupiti 3.000 KM dok još uvijek nedostaje 5.000 KM. U Čeliku se nadaju da će dobiti obećana finansijska sredstva od grada sa kojima imaju realne šanse da uplate kotizaciju za A2 ligu i nastupe omladinskih selekcija, prenosi Zenicainfo.ba.

U Zenici se dešava blamaža da se klub izbacuje iz lige nakon neodigravanja utakmica, odnosno dugova i odlazaka trenera i igrača, što je svakako stvar sa kojom se trebaju pozabaviti svi kojima je Zenica i košarka u srcu.

Na kraju tužna slika zeničkog sporta, koja je obišla cijelu državu, ali i regiju uz nadu da će biti okidač u daljoj strategiji i viziji. Pomalo uspavani Grad, kao i uspješni privredni subjekti kada je u pitanju sport moraju se probuditi i postaviti snažne konture kako u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, ali i ostalim sportovima. S najboljom infrastrukturom u državi, to bi trebalo da bude logično. Međutim, u Zenici uz par izuzetaka odavno nema ni sistema ni vizije kada je u pitanju sport.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno