Info

Nezakonita je porezna olakšica rudnicima i termoelektranama, naložen povrat 30,1 milion KM uz kamate!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluka da 23 rudnika i termoelektrane u Bosni i Hercegovini budu oslobođeni plaćanja putarine na gorivo u 2022. godini nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH, te se Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH nalaže povrat ove nezakonito dodijeljene pomoći u iznosu od oko 30,1 milion KM.

Ovakvo rješenje je nedavno donijelo Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, koje je utvrdilo da data porezna olakšica nije u skladu sa zakonom. Osim što je Upravnom odboru UIO naloženo da poduzme mjere za povrat date pomoći, naložena je i naplata zatezne kamate.

Upravni odbor UIO je na osnovu prijedloga entitetskih vlada donio odluku o količinama dizel-goriva na koje se ne plaća putarina za 2022. godinu, a na osnovu Zakona o akcizama BiH i pravilnika o primjeni tog zakona. Odlukom su obuhvaćene Željeznice FBiH i Željeznice RS, koje nisu osporene rješenjem Vijeća za državnu pomoć, te 12 rudnika u Federaciji BiH i 11 rudnika i termoelektrana u Republici Srpskoj od kojih se traži povrat.

Iz FBiH se radi o rudnicima Kreka Tuzla, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Gračanica Gornji Vakuf-Uskoplje, Banovići, Rudnici boksita Široki Brijeg, Rudnici boksita Posušje, Rudnici boksita Jajce, Lager Posušje, a u odluci je naveden i rudnik Abid Lolić, s tim da pored njega piše iznos od nula litara.

Iz RS-a se radi o Rudniku i termoelektrani Gacko, Rudniku i termoalaktrani Ugljevik, Rudniku i termoelektrani Stanari, Novom rudniku mrkog uglja Miljevina, Arcelor Mittalu Prijedor, Boksitu Milići, Gross Bosanska Gradiška, Rudniku krečnjaka Carmeuse Doboj, Rudniku boksita Mrkonjić Grad, Rudniku boksita Srebrenica, te Japra Bosanski Novi.

– S obzirom na to da je Vijeće za državnu pomoć utvrdilo da Zakon o akcizama u BiH predstavlja postojeći program državne pomoći, trebalo ga je uskladiti s propisima Evropske unije iz oblasti državne pomoći, shodno obavezi propisanoj članom 71. stav 6. Sporazuma i stabilizaciji i pridruživanju kojom je određeno da će BiH ustanoviti sveobuhvatan inventar programa državne pomoći koji su uspostavljeni prije osnivanja Vijeća i takve programe državne pomoći uskladiti s kriterijima. Vijeće je zaključilo da je protekao rok od četiri godine za usklađivanje postojećih programa državne pomoći – piše u rješenju Vijeća za državnu pomoć.

Nadalje su pojasnili da su razmatrali prijavu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine za odobrenje državne pomoći u obliku poreske olakšice, te utvrdili, prije svega, da ova porezna olakšica predstavlja državnu pomoć.

Vijeće je razmotrilo i utvrdilo da su ispunjeni svi uvjeti za donošenje ovakvog rješenja, a to je da se radi o transferu državnih sredstava, da se poreznom olakšicom korisnicima pruža ekonomska prednost koju ne bi stekli u normalnim tržišnim uvjetima, da se oslobađanje plaćanja putarine korisnika vrši na selektivnoj osnovi čime im se daje prednost, te da je ovom poreznom olakšicom narušena ili postoji opasnost od narušavanja konkurencije na tržištu.

Pojašnjavajući zašto oslobađanje od plaćanja putarine na gorivo nije nezakonito u slučaju Željeznica FBiH i Željeznica RS, Vijeće za državnu pomoć BiH je navelo da nije ispunjen četvrti uvjet, a to je da je narušena konkurencija na tržištu, s obzirom na to da su ova dva preduzeća jedini željeznički operateri.

– Ovo rješenje je konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dozvoljena žalba. Nezadovoljna strana može pokrenuti upravni spor pred Sudom Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana prijema ovog rješenja – uputili su iz Vijeća za državnu pomoć.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno