Info

Neujednačeni iznosi porodiljnih naknada po kantonima u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Visina porodiljnih naknada na teritoriji FBiH je vrlo neujednačena pa nezaposlene porodilje u nekim kantonima do navršene godine dana djeteta primaju po 1000 maraka mjesečno, a u nekima samo po 100.

Najveće mjesečne naknade daju im Sarajevski, Bosansko-podrinjski Goražde, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton. Pojedini kantoni uveli su mjere pomoći višečlanim porodicama pa tako Zapadnohercegovački kanton za treće i svako sljedeće dijete u porodici isplaćuje dodatak u iznosu od 500 KM mjesečno u trajanju do djetetove sedme godine.

Nezaposlene porodilje u Kantonu Sarajevo 12 mjeseci dobijaju po 996 maraka mjesečno, a porodica, pod uslovom da je ostvareno pravo na dodatak na djecu, ostvaruje i pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta – 375 KM te dodatnu novčanu pomoć za prehranu djeteta – 60 KM (ostvaruje se šest mjeseci nakon porođaja).

Kanton Sarajevo je prvi kanton koji je Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom propisao da djeca u porodicama sa troje ili više djece imaju pravo na dodatak na djecu bez obzira na imovinski cenzus.

Nezaposlena porodilja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ostvaruje pravo na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 1000 KM koja se isplaćuje sve dok novorođenče ne napuni 12 mjeseci.

Osim toga, porodilja ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 209,50 KM.

U Tuzlanskom kantonu nezaposlena majka porodilja prima 996 KM mjesečno, a ovaj kanton isplaćuje i jednokratnu novčanu pomoć za roditelje sa troje i više zajedničke djece u iznosu od 1500 KM.

Sve porodilje koje nisu u radnom odnosu u Zeničko-dobojskom kantonu ostvaruju pravo na pomoć u iznosu od 1000 KM mjesečno od rođenja pa do navršene godine dana djetetu. Kantonalnim zakonom propisano je da se majci koja rodi blizance, treće  ili svako slijedeće dijete pomoć uvećava za 20 posto.

U Zapadnohercegovačkom kantonu naknada rodiljama, ženama majkama koje nisu u radnom odnosu iznosi 350 KM mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci nakon porođaja, a žena majka dobija i jednokratnu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 500 KM. Također, uveden je i dodatak na treće i svako sljedeće dijete u porodici u iznosu od 500 KM mjesečno u trajanju do sedme godine djeteta.

Novčana pomoć nezaposlenoj porodilji u Hercegovačko-neretvankom kantonu iznosi 400 KM mjesečno, a isplaćuje se 12 mjeseci. Porodilja dobije i jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 400 KM.

Novčana pomoć za nezaposlene porodilje u Unsko-sanskom kantonu iznosi 55 posto najniže plate u Federaciji, a što konkretno iznosi 327,80 KM i isplaćuje se u trajanju od jedne godine od rođenja djeteta.

Na mjesečnu novčanu pomoć u visini od 55 posto najniže plate u FBiH imaju pravo porodilje van radnog odnosa i u Srednjobosanskom kantonu u trajanju do navršene jedne godine života djeteta.

Nezaposlenim majkama u Posavskom kantonu porodiljna naknada isplaćuje se u iznosu od 300 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci, a u Kantonu 10 ta naknada je 100 KM mjesečno. Kanton 10 isplaćuje i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 KM.

U zaštiti djece i porodice neke od jedinstvenih mjera poduzeo je Kanton Sarajevo u kojem je moguće ostvariti pravo na dodatak na djecu (bez cenzusa primanja) za djecu bez jednog ili oba roditelje te porodici u kojoj jedan od roditelja ima invaliditet od najmanje 90 posto, koja ima dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, koja ima dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili dijete sa poremećajem autističnog spektra, čiji je jedan od roditelja korisnik stalne novčane pomoćim kao i porodici sa troje ili više djece.

Neujednačenost i šarenilo od kantona do kantona primjetno je i kod isplate drugih dodataka i doplataka za djecu i porodilje, kao i kod uslova koje je potrebno ispuniti da bi se neko od tih prava i ostvarilo.

Koliko će sve to uticati na postizanje socijalne sigurnosti i poboljšanje demografske situacije ostaje nam da vidimo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno