Naše

Nešto o prostornom planu grada Zenice

Grad Zenica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nešto o prostornom planu grada Zenice – Povodom predstojeće sjednice GV Zenice i eventualnog usvajanja prostornog plana grada Zenice trebali bi prezentirati nekoliko činjenica :
– Već davne 1978.-1988.g je urađen prostorni plan Općine Zenica,
– 1989.g. je izložen na Gradskoj skupštini i nije usvojen jer nije na odgovarajući način obrađena oblast zaštite životne sredine,
– 2004.g. je objavljen Zakon o prostornom uređenju Ze-Do kantona ( Sl. novine br.02/04 ), kojim je propisano da Prostorni plan spada u obavezni dokument prostornog uređenja i općine su dužne da ga prema članu 90 donijeti najkasnije u roku od 2 god., tj. do 2006.g.
– 25.02.2014.g. ( “samo” 8 god, poslije ) općinsko Vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi Prostornog plana za period 2014.-2034.g., koja je objavljena u Sl. novinama Općine Zenica br.01/14. U predmetnoj Odluci član 6 je definisao rok izrade od jedne godine.
– 02.03.2014.g. na 5. sjednici gradskog Vijeća je usvojen nacrt Prostornog plana nakon čak 15 min.rasprave. Napomena : dokument ima 300 stranica i 18 grafičkih priloga teritorije grada, pa je očito materija bila ili preobimna ili prestručna za ozbiljnije razmatranje.
– u maju 2017.g. je provedena javna rasprava a u sali GV je bilo 20 ljudi, bez prisustva gradonačelnika i gradskih viječnika. Razlog : neadekvatna informiranost građana bez obzira što Zakon nalaže poseban program uključivanja javnosti u javnu raspravu, – u oktobru 2017.g. Gradonačelnik i Služba za prostorno uređenje su dali nekompletan materijal na usvajanje. Navedeni dokument se sastoji od četiri dijela i to:
1. tekstualni dio
2. grafički dio plana ( 18 priloga )
3. Izvještaj o provedenoj proceduri pripreme i izrade Prostornog plana
4. Odluke o provođenju Prostornog plana

Obzirom da su tada date samo tačke 3 i 4, bez osnovnog uvodnog dijela 1 i 2, materijal je skinut sa dnevnog reda kao nekompletan, za naredni termin.
Pošto je 06.03.2014.g. bivši gradonačelnik donio Rješenje o formiranju Savjeta plana, već tada je bilo jasno razmišljanje uprave grada o oblasti ekologije. Je li to ili nije važno pitanje za građane

Zenice procijenite sami iz prijedloga članova komisije. Od predloženih ukupno 14 članova, u komisiji je bilo 8 dipl.inž.arh., 2 dipl.inž.građ. i niko ko se bavi ili razumije u ekologiju. U prateće tijelo – Stručni tim opet problematičan prijedlog i niko ozbiljan ko se bavi ekologijom, niko iz oblasti zdravstva, hortikulture, itd. Ništa novo za nas jer je ekologija u ovom gradu uvijek smatrana za luksuz pa zato danas plaćamo debele kamate na takva razmišljanja i na žalost velikim brojem onih koji presele na Prašnice ili negdje u okolinu, puno prije biološkog i statističkog minimuma.

A kako bi trebao djelovati prostorni plan kad se razmatra i ekologija navest čemo neke primjere :
– sigurno u Zenici ne bi nikad bio izgrađen “Kineski zid”, lamela kod Metalurga, pa sad i novi objekti na Crkvičkom polju ( Makovi ) i svi visoki objekti u gradu koji sprečavaju cirkulaciju i protok vazduha kroz grad,
– ostavili bi zaštitni pojas drveća koji razdvaja Arcelor Mittal i grad,
– o sjeći svakog drveta bi tri puta razmislili ( primjer GGM ), Blatuša, ..
– prostor Smetova bi bio zaštićen i proglašen prostorom od posebnog interesa grada,
– zabranila bi se sjeća drveća i u gradu i pogotovu oko njega, sa planskim pošumljavanjem svih golih i opožarenih površina,
– vjerovatno bi se puno kvalitetnije riješio problem otpada a ne bi ga zakopavali u zemlju kao sada na Moščanici,
– imali bi davno urađen registar zagađivača, sa tačnim uvidom u količine, obim i strukturu zagađenja,… itd, da ne ulazimo u elaboraciju jer je to trebao biti cilj i zadatak ovakvih dokumenata.

Obzirom da se UG Eko Forum-Zenica već dugo aktivno bavi prvenstveno zagađenjem okoliša i njegovom zaštitom sa uspjehom koji je obrnuto proporcionalan odnosu vlasti prema ovoj sada vrlo važnoj oblasti, smatrali smo da ovakva materija treba biti obrađena studiozno od strane stručnjaka, bez ikakvih upliva ličnih ili bilo kojih drugih interesa osim onih javnih – građana. A kako se i prošle i ova vlast odnosi prema ekologiji, dokaz je da smo zauzeli prvo mjesto u Europi po zagađenju okoliša i posljedicama koje nastaju. Zato nismo ni davali primjedbe na predloženi nacrt, jer nas vlast nije prepoznala kao partnere čiji se glas treba čuti. Ovim je tim više veća odgovornost i Savjeta plana i Stručne komisije koju je izabrala gradska uprava i na kraju i izabranih viječnika u GV Zenica.

Eko forum Zenica – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno