Biznis

Nešto je čak i pojeftinilo, nešto strmoglavo raslo: Ovo je prikaz skoka cijena u BiH dok plate miruju ili opadaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cijene osnovnih životnih namirnica rastu iz mjeseca u mjesec, a plate stagniraju ili se čak u nekim instacama smanjuju, kao što je to slučaj bio za mjesec juli kada su zvanični podaci pokazali da su plate nominalno manje za 0,4 posto, a realno manje za 0,2 posto.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine nedavno je objavila najnoviji izveštaj o indeksu potrošačkih cijena, koji donosi zabrinjavajuće cifre. Skoro sve kategorije proizvoda i usluga podložne mjerenjima su zabilježile rast cijena, od hrane i energenata do restorana.

Pokretači inflacije hrana, renta i gorivo

Svima nam je odlazak u supermarket počeo predstavljati stresan događaj jer znamo da cijene hrane rastu doslovno iz dana u dan. U konkretnim ciframa, cijene hrane su imale skok od 7,7% u augustu ove godine u poređenju sa augustom mjesecom prošle godine, dok su u odnosu na juli cijene porasle za 0,4%.

Ovakvo povećanje cijena dogodilo se i alkoholnim pićima, pa ove godine dajemo 8% posto više nego prošle godine.

Međutim, najveći šok po pitanju prehrambenih artikala imamo za bezalkoholna pića čija je cijena porasla za čak 10 posto u odnosu na august prošle godine.

I dok cijene stanova nastavljaju rasti, ni oni koji iznajmljuju stanove nisu mirni.

Renta za stanove je zabilježila rast od 1,7% u poređenju sa julom 2023. godine, i čak 9,5% u odnosu na august prošle godine.

Odjeća i obuća jeftinije, struja skuplja

Međutim, ipak ne idu sve cijene uzlaznom putanjom. Cijena odjeće je pala za 1,8% u poređenju sa julom, a pad u odnosu na prošlu godinu iznosi 5,5%, tako da nam je odlazak u Zaru manje stresan nego odlazak u supermarket.

Cijene obuće su takođe pale, za gotovo pola procentnog poena u odnosu na juli ove godine i za 7,5% u poređenju sa prošlom godinom.

Troškovi električne energije i plina takođe su zabilježili rast, sa skokom od 1,5% za samo jedan mjesec između jula i augusta, i povećanjem od 7,1% u odnosu na prošlu godinu.

Bićete suočeni s lošim vijestima čak i ako planirate kupiti automobil, jer su se cijene vozila povećale za 4,3% u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok su cijene goriva pokazale najveću nestabilnost sa rastom od 4,7% u odnosu na juli ove godine, ali su ipak 9,9% manje u odnosu na august prošle godine kada cu cijene gorivna enormno skočile.

Usluge restorana i smještaja su takođe zabilježile blagi rast u odnosu na prethodnu godinu.

Restorani su podigli svoje cijene za 7,5% u odnosu na augustu 2022. tako da je Bosancima i Hercegovcima postalo puno teže da priušte odlazak u restoran.

A hoteli i druge vrste smještajnih usluga također su povećane i to za 5,7% u odnosu na prošlu godinu.

Ovi podaci ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju potrošači u Bosni i Hercegovini, s obzirom na kontinuirani rast cijena različitih proizvoda i usluga.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno