Info

Nermina Kapetanović: Podrška zapadnom Balkanu

EU i region Balkana dijele viziju zajedničke budućnosti u kojoj nezavisno pravosuđe zauzima važno mjesto, kaže Kapetanović
EU i region Balkana dijele viziju zajedničke budućnosti u kojoj nezavisno pravosuđe zauzima važno mjesto, kaže Kapetanović
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nermina Kapetanović: Podrška zapadnom Balkanu- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je ovogodišnji kongres Evropske narodne partije održan na Malti važnim za cijeli region, ali i za BiH, jer su u fokusu rada teme koje se tiču budućnosti cijele Evrope i posebno zapadnog Balkana.

Ukazao je na značaj usvajanja rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška evropskoj budućnosti cijelog regiona, a u kojoj se navodi da je proces evropskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa.

Prema riječima Nermine Kapetanović, poslanice u Predstavničkom domu PSBiH, Evropska unija i zapadni Balkan dijele viziju zajedničke budućnosti.

Jedan od zaključaka rezolucije je da proces pristupanja treba da bude ključna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana i one treba da teže uspostavljanju demokratskog funkcionisanja državnih institucija za dobrobit svojih građana, a kroz tu perspektivu uspostavljanje vladavine prava i nezavisnog pravosuđa te borba protiv korupcije predstavljaju ključna rješenja.

– Rečeno je da suverenitet i teritorijalni integritet zemalja zapadnog Balkana mora biti u cijelosti poštovan, te da su bilo kakvi pokušaji prekrajanja granica potpuno neprihvatljivi. Ohrabrili su sve političke aktere da uzmu puno učešće i angažman u demokratskim procesima i institucijama svojih zemalja, da se fokusiraju na neophodne reforme prijeko potrebne ekonomijama, istakla je dr. Kapetanović.

MI. D.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno