Politika

Nermin Šehović ipak neće u utrku za Predsjedništvo BiH, evo kako to objašnjavaju iz Stranke za BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nermin Šehović ipak neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Ovo je za Klix.ba potvrdio predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

Iako je Stranka za BiH ranije saopćila da je predala prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za kandidaturu Šehovića, ispostavilo se da on ne može biti kandidat dok obnaša funkciju policijskog službenika.

U Stranci za BiH su očekivali da će pronaći zakonski način da on ipak bude kandidat, ali to se nije desilo. Šehović je zadržao posao u Federalnoj upravi policije (FUP), jer da je prihvatio kandidaturu više se ne bi mogao vratiti u službu.

“Gospodin Nermin Šehović nije dao otkaz u FUP-u zato što bi to značilo kraj njegove policijske karijere, bez mogućnosti povratka u službu. Mi smo kao stranka otvorili prostor i osigurali dodatno vrijeme za provjeru svih opcija obzirom da je do posljednjih izmjena zakona postojala mogućnost da prava policijskog službenika miruju za vrijeme odsustva iz službe, kako je to bio slučaj sa nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova FBiH Mevludinom Halilovićem koji se nakon vršenja funkcije u izvršnoj vlasti vratio u policijsku službu gdje i danas radi kao službenik MUP-a KS”, kazao nam je Efendić.

On naglašava da je posljednjim izmjenama zakona o policijskim službenicima FBiH ta mogućnost ukinuta.

Naša želja bila je da u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH ponudimo kredibilnog kandidata koji bi bio neka vrsta osvježenja i nade u odnosu na ponavljanje kadrova koji traju više od 20 godina, ali zbog navedenih razloga to nije bilo moguće”, istakao je čelnik Stranke za BiH.

To znači da u utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda idu Denis Bećirović (SDP + 11 stranaka), Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Opći izbori bit će održani 2. oktobra.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno