Info

Neriješeni sporovi: U BiH se potražuje 146,3 miliona KM u neisplaćenim platama

Neriješeni sporovi: U BiH se potražuje 146,3 miliona KM u neisplaćenim platama – Najviše neriješenih sporova pokrenutih prema budžetskim korisnicima na svim nivoima u BiH, njih 9.899 ili 28 posto u vrijednosti od oko 146,3 miliona KM, činili su oni koji su se odnosili na neisplaćene plate i druga novčana potraživanja, navodi se u Analizi neriješenih sporova u kojima su stranke budžetski korisnici, koju je sačinio Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Slijede radni sporovi sa 6.058 predmeta ili 17 posto u vrijednosti od oko 173 miliona KM. Na trećem mjestu su isplate potraživanja sa 3.955 predmeta ili 11 posto, ali sa ubjedljivo najvećim iznosom od oko 1,25 milijardi KM.

Po broju predmeta među prvih 10 još su materijalna davanja, naknada štete, isplata duga, ostali sporovi, utvrđenje i uknjižba, naknada nematerijalne štete, drugi pravni osnov, uplata doprinosa za PIO, otkazi ugovora itd.

Najviše neriješenih sporova gdje su budžetski korisnici tužioci odnosi se na komunalne i slične usluge, njih 2.062, ili 26 posto ukupne vrijednosti od oko 11,2 miliona KM.

Slijede isplate duga sa 1.867 predmeta, ilu 23 posto, ali sa najvećim iznosom od skoro 930 miliona KM.

To su još i isplata duga, utvrđenje i uknjižba, naknada štete i ostalo.

Najviše sporova koji se vode protiv budžetskih korisnika nalazi se u Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, skoro 50 posto, a slijede Okružni privredni sud u Banjaluci i Kantonalni sud u Mostaru sa po osam posto.

I najveći broj predmeta u kojima su budžetski korisnici pokretali postupka nalazi se u Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, a slijede Općinski sud u Zenici, okružni privredni sudovi u Banjaluci i Bijeljini i Apelacioni sud Brčko distrikta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem