Zenica

Neobična proslava rođendana BiH: Gdje se zaputio Cober?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trebamo biti sretni jer imamo državu, živimo u slobodi, tako da ćemo s ponosom obilježiti 834. godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana, kaže Mirsad Beganović.

Eko-etno udruženje Kula Gorica Zenica na specifičan način će obilježiti godišnjicu Povelje Kulina bana, najstariji očuvani pisani bosanski državni dokument koji je potvrda bosanske državnosti, a koja je potpisana 29. augusta 1189. godine.

Samir Zukić Cober sa biciklom će preći put od Zenice do Dubrovnika, a tamo će mu se pridružiti predstavnici udruženja sa dvoje najboljih polaznika Male škole bosančice i njihovim roditeljima, te će zajedno posjetiti Državni arhiv u Dubrovniku, koji čuva jedan od originala Povelje.

– Kao i ranijih godina, obilježit ćemo jedan od najznačajnijih datuma države Bosne i Hercegovine, godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana ispisane bosančicom kojom bosanski ban obećava knezu Krvašu i svim Dubrovčanima punu slobodu kretanja i trgovine širom svoje zemlje. Organizovali smo Malu školu bosančice u dvije zeničke i jednoj osnovnoj školi u Konjicu. Naš biciklista kreće danas ispred sjedišta Zeničko-dobojskog kantona koji je 29. august, dan potpisivanja Povelje, uzeo kao svoj rođendan. Na putu do Dubrovnika svratit će do Buturović Polja i dodijeliti diplome tamošnjim polaznicima škole, kazao je Mirsad Beganović, predsjednik Kula Gorice.

Iz Udruženja napominju kako svake godine obilježavaju za njih tri najznačajna datuma vezana za domovinu. To su: 1. mart – Dan nezavisnosti, 29. august kad je potpisana Povelja Kulina bana na Bilinom polju i 25. novembar – Dan državnosti.

Beganović ističe da nije razmišljao kada je trebalo braniti državu, te da je obaveza da u miru i slobodi proslavljamo njene praznike.

– Trebamo biti sretni jer imamo državu, možemo slobodno da živimo. Bosna je bila i biće. Ljudi su prolazni. Bili su nekad Kulin ban i Kralj Tvrtko, oni su otišli, Bosna je ostala nama koji smo tu, ali i budućim generacijama koje će ovdje živjeti, poručuje Beganović.

Autor: Mirza Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno