Info

NEMA VIŠE IZNAJMLJIVANJA STANOVA BEZ POREZA: Nakon freelancera, PUFBiH zavodi red i u ‘izdavanju imovine’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
NEMA VIŠE IZNAJMLJIVANJA STANOVA BEZ POREZA: Nakon freelancera, PUFBiH zavodi red i u ‘izdavanju imovine’ – Ono što je svakako važno znati je da građani trebaju ugovore o izdavanju stambenih objekata prijaviti kod Porezne uprave FBiH, i shodno tome platiti porez.

Kazao je da rad na oporezivanju freelancera ne znači da “smo stali da provodimo i aktivnosti od naplate i preko bukinga, pa evo poziv svim onima koji su u prethodnom periodu izdavali i izdaju imovinu da znaju da prikupljamo podatke o prihodu od izdavanja imovine”.

– U narednom periodu i izdavanje imovine pod zakup i ostvarivanje prihoda po tom osnovu bit će predmet rada Porezne uprave kojem će se posvetiti posebna pažnja – kazao je Isović za Faktor.

Kako prijaviti porez

Ovo pitanje je aktuelizirano posebno u februaru ove godine nakon što je kompanija Booking.com koja olakšava turistima pronalazak smještaja širom svijeta, obavijestila oglašivače iz Kantona Sarajevo koji putem njihovog servisa kratkoročno iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane, da se više neće moći oglašavati ukoliko ne pošalju dokaz da su registrovali svoje poslovanje.

Iako je tada nastupila konfuzija jer građani ali ni pojedine institucije nisu znali kako uputiti građane da uđu u zakonske okvire, Federalno ministarstvo turizma se na kraju oglasilo saopćenjem u kojem su pojasnili kako su Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (ZUD) moguća tri oblika registracije: pravna osoba, obrtnik i fizička osoba.

Kao pravna osoba (d.o.o. i d.d.) se oni koji iznajmljuju svoje smještajne kapacitete registruju kod nadležnog suda u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, dok se kao fizička osoba-obrtnik s mogućnošću iznajmljivanja više nekretnina registruju u skladu sa Zakonom o obrtu FBiH koji je podložan fiskalizaciji.

Treća opcija je registracija kao fizička osoba-iznajmljivač, odnosno vlasnik nekretnine koju izdaje, i ova osoba nije obrtnik, ne obavlja djelatnost i ne podliježe fiskalizaciji te prijavljuje porez na prihod kao fizička osoba, uz evidentiranje gostiju kod Ureda za strance BiH i nadležne turističke zajednice.

Ono što je svakako važno znati je da građani trebaju ugovore o izdavanju stambenih objekata prijaviti kod Porezne uprave FBiH, i shodno tome platiti porez.

Visina poreza i priznavanje rashoda

Porez na prihod od imovine plaća se po stopi od 10 posto na osnovicu poreza na dohodak koja predstavlja razliku između ukupno oporezivih prihoda umanjenih za rashode koji se priznaju u iznosu od 30 posto na prihod ostvaren od iznajmljivanja nepokretne imovine (zgrade, zemljišta i dr.) i pokretne imovine. Moguće je ostvariti priznavanje rashoda od 50 posto na prihod ostvaren od iznajmljivanja stanova, soba i kreveta putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa.

Iskustva Porezne uprave FBiH ukazuju na to da po pravilu nema izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica koja iznajmljuju prostor firmama, jer se mjesto obavljanja djelatnosti firme mora na odgovarajući način dokumentirati radi registracije kod PUFBiH, što olakšava kontrolu.

S druge strane, puno je manji broj slučajeva da građani koji iznajmljuju stan strancima kao i studentima plate porez. Ovo će se svakako mijenjati u budućnosti, barem u dijelu koji se tiče izdavanja stanova turistima preko online sajtova poput Booking.com i sličnih.

Iskustva iz regije

Ni susjedne zemlje nisu “operisane” od utaje poreza preko iznajmljivanja smještajnih jedinica. U Hrvatskoj se procjenjuje da je tokom 2017. više od polovine privatnih iznajmljivača preko internetskih platformi poput Booking.com i Airbnb utajilo dio prihoda, zbog čega Porezna uprava Hrvatske (PZUH) nad njima provodi postupak.

Ovi podaci rezultat su analize PZUH koji je od Booking.com i Airbnba, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima koji reguliraju razmjenu podataka, zatražio podatke o iznajmljivačima koji oglašavaju nekretnine u Hrvatskoj i potom uočio određene nepravilnosti te posumnjao na pogrešno prijavljivanje poreznih prihoda.

U toku analize istražen je čak 6.681 iznajmljivač te će se ovisno o stepenu rizičnosti provesti odgovarajući porezni postupak. Naravno, Porezna uprava je prije pisanja kazni pozvala sve da prijave ispravan iznos prihoda te izbjegnu nepotrebno kažnjavanje.

(Faktor/SB)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno