Sudske klupe

Nekretnine koje se nalaze u krugu Kantonalne bolnice Zenica po presudi Općinskog suda Zenica su vlasništvo Grada Zenica

Nekretnine koje se nalaze u krugu Kantonalne bolnice Zenica po presudi Općinskog suda Zenica su vlasništvo Grada Zenica – Nekretnine smještene u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica u vlasništvu su Grada Zenica.

Potvrdio je to Općinski sud Zenica Rješenjem broj: 043-0-Dn-17-009421 od 09.03.2020. godine.

Inače, riječ je o nekretninama koje trenutno koristi JU Kantonalna bolnica Zenica i na kojima također planira realizaciju projekata povećanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica te projekata javno-privatnog partnerstva gdje privatni partneri imaju za cilj ostvarenje profita kroz pružanje zdravstvenih usluga.

Gradska uprava Zenice u više navrata pokušavala je da se vlasničko-pravni odnosi na nekretninama koje koristi JU Kantonalna bolnica Zenica riješe sporazumnim putem.

Obraćanja Vladi ZDK, kao i menadžmentu JU Kantonalna bolnica Zenica završavala su uglavnom optuživanjem Gradske uprave Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića da blokiraju realizaciju ovih kapitalnih projekata.

Osnovni uslov Grada Zenica za prenos vlasništva nad zemljištem i objektima u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica bio je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona preuzme obavezu finansiranja realizacije jednog infrastrukturnog projekta od društvenog značaja za sve građane Zenice, ali koji će u konačnici moći koristiti svi stanovnici Zeničko-dobojskog kantona. Razlog za to je što Grad Zenica već otplaćuje kredit od 50 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju GGM-a, iako je poznato da se radi o kantonalnoj cesti.

Posljednji stav Gradske uprave Zenica i mene kao gradonačelnika je da je zemljište u krugu Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo građana Zenice. Pokušavali smo da ovo pitanje riješimo sporazumom. Prijedlog sporazuma smo čak i uputili Vladi ZDK na razmatranje. Međutim, oni su odbili da se dogovorimo“, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

On je ponovio, kako je organizacija zdravstvenog sistema u nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona te dodao: “Građani Zenice ne smiju ispaštati zbog toga što Kantonalna bolnica Zenica decenijama nema interventnu kardiologiju, hemodijalizu ili uslugu “gama nož”. Projekti koje Kantonalna bolnica Zenica planira realizovati podrazumijevaju, između ostalog učešće privatnih investitora. Gradska uprava Zenica spremna je da podrži realizaciju planiranih projekata Kantonalne bolnice Zenica. Tražimo da Vlada ZDK obezbijedi simbolična sredstva da se u Zenici, u kojoj je i sjedište Kantona izgradi jedan infrastrukturni projekat. Građani Zenice su svojim novcem kupovali zemljište na kojem je izgrađena Kantonalna bolnica Zenica, još u vrijeme dok kantoni nisu ni postojali“.

Rješenje Općinskog suda u Zenici možete preuzeti putem linka:

RJESENJE_OPCINSKI_SUD_ZENICA__NEKRETNINE_BOLNICA

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem