Info

Nekadašnji logoraši i dalje čekaju: Prepušteni sami sebi i bez podrške

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nekadašnji logoraši i dalje čekaju: Prepušteni sami sebi i bez podrške – Nepojmljivo je da i 22 godine nakon prestanka rata, status logoraša kao jedne od najbrojnijih kategorija proisteklih iz rata nije riješen, navedeno je iz Saveza logoraša u BiH povodom obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture obilježava.

To se dešava, kako su naveli, uprkos što su pretrpjeli brutalne torture, o čemu svjedoči na stotine pravosnažno osuđenih počinilaca najtežih oblika krivičnih djela ratnih zločina i na hiljade godina izrečenih kazni zatvora.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture utemeljen je Konvencijom protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka koju je, na ovaj dan 1987. godine, usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a čijim su odredbama utvrđene obaveze potpisnica konvencije i prava pojedinaca te određene mjere za nadzor nad njihovim poštivanjem.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kako je istaknuto, već duži period kontinuirano naglašava važnost ostvarivanja prava žrtava torture u BiH i potrebu da im se pruži adekvatna pravna i psiho-socijalna pomoć i podrška, kao i svaki drugi vid podrške u skladu sa međunarodno usvojenim standardima.

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, ponovo ukazujemo na obavezu nadležnih institucija da osiguraju minimum prava žrtvama torture, a posebno logorašima, kao jedinoj kategoriji proistekloj iza rata koja nije obuhvaćena niti jednim zakonskim rješenjem.

“Ovakav neodgovoran i nemaran odnos institucija vlasti spram logoraša, koji su prepušteni sami sebi i lišeni miminuma razumijevanja, priznanja i bilo kakve podrške, ništa je drugo do nastavak torture kojoj su bili izloženi u periodu 1992-1995., samo drugim metodama i drugim sredstvima, što kod njih produbljuje postojeće ili stvara nove traume, a njihov barem djelimični oporavak čini malo izglednim. Poznato je da, u poređenju sa drugim katastrofičnim iskustvima, nasilje učinjeno čovjeku od strane drugog ljudskog bića ostavlja najteže psihološke posljedice”, navode iz Saveza logoraša u BiH.

Kako je, ističu, tokom perioda 1992-1995. godine u BiH formirano 657 logora kroz koje je prošlo oko 200 000 logoraša od kojih je svaki pretrpio neku vrstu torture, njih oko 30 000 je ubijeno a najmanje 25 000 bilo izloženo seksualnom zlostavljanju/silovanju, nije teško zamisliti stepen traume koju oni koji su/nisu imali sreću da prežive, nose u sebi.

“Stoga ponovo, po ko zna koji put, apelujemo na institucije vlasti u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja preduzmu neophodne mjere na usaglašavanju teksta Zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini, isti usvoje i započnu sa njegovom implementacijom, te tako ispune obavezu koju je BiH preuzela pristupanjem nizu međunarnodih pravnih akata, ali i moralnu i ljudsku obavezu prema logorašima koji su podnijeli možda i najveći teret dešavanja u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995.”, stav je Saveza logoraša u BiH.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Savez logoraša u BiH zajedno sa svojim članovima, članovima Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva i građanima Sarajeva, 26. juna 2017. godine (ponedeljak) u devet sati sa polaskom ispred spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva, mirnom šetnjom do Latinske ćuprije daće svoj skromni doprinos obilježavanju Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno