Biznis

Negativne kamate na višak novca

Centralna banka uvodi negativne kamate na višak novca
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Negativne kamate na višak novca- Centralna banka Bosne i hercegovine (CBBiH) je nakon niza godina odlučila da radikalnije intervenira na finansijskom tržištu.

Ulaganje u privredu

Faktor saznaje da će CBBiH, prvi put u historiji Bosne i Hercegovine, uvesti negativnu kamatnu stopu od minus 0,15 posto na sve iznose iznad obaveznih rezervi koje komercijalne banke drže u ovoj finansijskoj instituciji. To praktično znači da banka plaća Centralnoj banci naknadu ukoliko kod nje “parkira“ višak novca.

Odluka o uvođenju negativne kamate, saznaje Faktor, trebala bi biti objavljena početkom naredne sedmice.

Na ovaj način se nastoje motivirati banke da finansijska sredstva plasiraju u privredu, a sličan metod je već uvela Evropska centralna banka nezadovoljna iznosom plasiranih kredita u privredu EU-a. Ona bankama naplaćuje negativnu kamatnu stopu od minus 0,3 posto na novac koji preko noći deponuju u ovu instituciju. Centralne banke Švedske, Danske i Švicarske također su slijedile ovu praksu.

3,7 milijardi KM

Stopa obavezne rezerve, koju primjenjuje CBBiH, iznosi 10 posto na depozite i pozajmljena sredstva s ugovorenim rokom dospijeća do jedne godine i sedam posto na depozite i pozajmljena sredstva s ugovorenim rokom dospijeća preko jedne godine.

Ovo u praksi znači da su banke, prema trenutno dostupnim podacima, krajem 2014. godine u Centralnoj banci BiH držale 3,7 milijardi KM. Od toga su čak 2,3 milijarde KM bile viškovi iznad obaveznih rezervi na koje će se prema najavljenim pravilima platiti negativna kamatna stopa od minus 0,15 posto, odnosno 3,5 miliona KM. CBBiH će također, kako saznaje Faktor, povećati iznos obaveznih rezervi zbog problema bankarskog sektora u Republici Srpskoj.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno