Info

Negativan COVID-19 test uslov za ulazak u EU iz trećih zemalja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Negativan COVID-19 test uslov za ulazak u EU iz trećih zemalja Zemlje članice Evropske unije (EU) odlučile su tražiti negativan COVID-19 test na svim putovanjima u EU iz trećih zemalja.

U saopćenju iz Vijeća EU-a navedeno je da su se zemlje članice složile oko nove preporuke o ograničenjima putovanja za borbu protiv koronavirusa (COVID-19).

U skladu s tim, države članice tražit će negativan COVID-19 test ne stariji od 72 sata na svim obaveznim ili neobaveznim putovanjima izvan EU-a.

Radnici u oblastima pomorstva, transporta i graničnih službi će biti izuzeti ovog pravila, a njima će biti dovoljan brzi antigenski test.

Uz to, zemlje EU moći će zatražiti do 14 dana karantina i dodatna ispitivanja u vezi s COVID-19, što se naročito odnosi na zemlje u kojima su otkriveni novi sojevi koronavirusa.

Također su utvrđeni uslovi pod kojima se mogu ukinuti ograničenja za neobavezna putovanja u EU.

Da bi se ukinulo ograničenje broj novih slučajeva COVID-19 u posljednjih 14 dana u toj zemlji treba biti manji od 25 na 100.000 ljudi, u posljednjih sedam dana na 100.000 ljudi treba biti najmanje 300 testiranih, a procenat pozitivnih na virus u posljednjih 7 dana mora biti manji od četiri posto, te da u toj zemlji nisu otkriveni novi sojevi koronavirusa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno