Ljudi

Nedžad javno zahvalio poštenom Aliji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin Nedžad Filan proteklog vikenda je izgubio novčanik u autobusu na putu od Donjeg Vakufa do Zenice. Osim značajne količine novca (oko 1.800 KM u raznim apoenima), u novčaniku su bili važni dokumenti, dozvole. Priči tu nije kraj, jer je putovao autobusom kojeg je vozio Visočanin Alija Golub, koji je na kraju “Centrotransove” linije Bihać – Sarajevo našao novčanik, te se potrudio da ga vrati vlasniku.

– Nismo mogli utvrditi identitet vlasnika, pa smo pozvali banku, čija kartica je bila unutra, dali broj kartice i rečeno mi je da će oni kontaktirati vlasnika. Nazvali su ga ujutro, probudili i pitali ga je li nešto izgubio. Rekao je da nije, a onda su mu rekli da potraži karticu i novčanik. Bio je, kažu, zatečen i onda su mu dali moj kontakt. Čuli smos e i pošto sam ja to jutro (subota) išao na drugu liniju, dogovorili smo se naći na naplatnim kućicama u Zenici, priča nam Golub, koji nam je tokom razgovora više puta rekao da “ne želi da se slika, jer svoj čin smatra normalnim”. Filan kaže da je plakao od radosti zbog gesta vozača, tim prije što su kolege – vozači.

– Želio sam ga nagraditi, ne toliko zbog novca, nego dokumenata čije bi ponovno vađenje odnijelo puno vremena, problema, novca. Pitao me je koliko imam djece, a kad sam rekao četvero, rekao je – počasti djecu od mene, to je to. Allah ga nagradio zbog gesta i skromnosti, a želim da to znaju i njegovi nadređeni, kazao nam je jučer Filan. Golubovi nadređeni već su saznali za ovaj gest, a Saudin Parić, šef odjela u “Centrotransu” i Golubov nadređeni potvrdio je za “Avaz” da će se uprava ove kompanije potruditi da i sama konkretno nagradi svog vozača.

– Takvi ljudi i takvi potezi stvaraju brend, bolje od bilo čega, kazao nam je Parić. Vozač Golub kaže da se često sitnije stvari vrate vlasniku, a da se i ne prijave upravi. Svoj čin kaže, smatra, normalnim ljudskim potezom, jer “vozači sutra mogu biti putnici i da zagube ili zaborave nešto”. Zanimljivo je da je i Filan, prije šest godina, vozeći kamion za jednu italijansku firmu, u toaletu jedne bezninske pumpe u Francuskoj, vidio novčanik osobe koja je upravo izašla.

– Trčao sam za tim čovjekom i vikao – “ja, Bosna”, jer nisam znao riječ francuskog. Kad sam tog iznenađenog Francuza, sustigao, dao sam mu novčanik i okrenuo se također bez riječi, otišao za svojim poslom, znajući da se dobro dobrim, od Allaha sigurno vraća. To sam prvo pomislio kad su me nazvali za novčanik, kaže ovaj Zeničanin. Nedžad nam otkriva da je ovo drugi put da se novčanik “odvoji” od njega. Prije nekoliko mjeseci mu je novčanik ostao u jednoj firmi u Sloveniji. Mislio je da ga je izgubio “uz put”, da bi, kad se vratio i poslom sljedeći put posjetio ovu firmu, novčanik “čekao”.

nedzadfilan01

Dnevni Avaz

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno